Nissen fundoplikasyon cerrahisi geçiren çocuk hastalarda postoperatif yoğun bakım ihtiyacını etkileyen faktörlerin anestezik açıdan değerlendirilmesi: retrospektif çalışma
Anesthetic evaluation of affecting factors the need for postoperative intensive care unit in pediatric patients undergoing Nissen fundoplication surgery: a retrospective study
- Tez No: 879149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÜZÜMCÜGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Nissen Fundoplikasyonu, postoperatif yoğun bakım, çocuk yoğun bakım, Nissen Fundoplication, postoperative intensive care unit, pediatric intensive care unit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmadaki amacımız özellikle fonksiyonel kapasitesi düşük ve nörolojik, kardiyak, akciğer ilişkili hastalıkların sık eşlik ettiği Nissen Fundoplikasyon (NF) cerrahisi geçiren çocuk hastaların postoperatif yoğun bakım ihtiyaçlarını arttıran faktörleri araştırmaktır. Çalışmamıza 01 Ocak 2018 ve 01 Ocak 2023 yılları arasında NF geçiren, 18 yaşın altında 98 vaka dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, preoperatif BUN, albumin değerleri ve bunlara ek olarak cerrahi tipi, eşlik eden nörolojik, kardiyak, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu ve preoperatif antibiyotik kullanımı kaydedildi. Toplam yoğun bakıma çıkma oranı %33,7 iken, entübe halde çıkma oranı %11,2 ve postoperatif solunum yetmezliği oranı %5,1 olarak bulundu. Cerrahi sonrası yoğun bakım ihtiyacını öngörmede albumin düzeyindeki azalmanın diğer faktörlerden bağımsız bir risk faktörü olduğu gözlendi. Albumin düzeyi arttıkça cerrahi sonrası yoğun bakım gereksinimi istatistiksel anlamlı olarak azalmaktaydı (OR=0,186; %95 CI: 0,061-0,564 ve p=0,003). İstatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermemesine rağmen, postoperatif yoğun bakıma çıkarılan grupta nörolojik hastalık, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu ve hem nörolojik bozukluk hem de tekrarlayan akciğer enfeksiyonunun birlikte görülme sıklıkları daha yüksek bulundu (p=0,095; p=0,115 ve p=0,102). Benzer şekilde postoperatif yoğun bakıma çıkarılan grupta ameliyat öncesi pnömoni nedeniyle antibiyotik kullanım sıklığı daha yüksek olmasına rağmen söz konusu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,272). Sonuç olarak, NF cerrahisi geçiren çocuk hastaların cerrahi sonrası yoğun bakım ihtiyacını belirlemede, preoperatif albumin seviyesinin anlamlı bir risk faktörü olabileceği, bununla birlikte eşlik eden tekrarlayan akciğer enfeksiyonu veya nörolojik hastalığın da postoperatif yoğun bakım ihtiyacını belirlemede önemli faktörler olabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to investigate the factors that increase the postoperative intensive care needs of pediatric patients who undergo Nissen Fundoplication (NF) surgery. Between January 2018 and January 2023, 98 cases under the age of 18 who had NF were included in our study. The patients' age, gender, body weight, preoperative BUN, albumin values, as well as surgery type, accompanying neurological disease, cardiac disease, recurrent lung infection and preoperative antibiotic use were obtained. While the total intensive care unit admission rate was 33,7%, the intubated discharge rate was 11,2% and the rate of postoperative respiratory failure was 5,1%. It was observed that the decrease in albumin level was a risk factor independent of other factors in predicting the need for intensive care after surgery. As the albumin level increased, the need for intensive care unit after surgery decreased statistically significantly (OR=0,186; %95 CI: 0,061-0,564 p=0,003). Although it did not show a statistically significant relationship, the incidence of neurological disease, recurrent lung infection, and the coexistence of both neurological disorder and recurrent lung infection were found to be higher in the postoperative intensive care unit group (p=0,095; p=0,115 and p=0,102). Similarly, although the frequency of antibiotic use due to preoperative pneumonia was higher in the postoperative intensive care unit group, the difference was not statistically significant (p=0,272). As a result, it has been shown that preoperative albumin level may be a significant risk factor in determining the need for postoperative intensive care in pediatric patients undergoing NF surgery, and that accompanying recurrent lung infection or neurological disease may also be important factors in determining the need for postoperative intensive care.