Dialogics of politics and history in Shakespeare's plays
Shakespeare'in oyunlarında politika ve tarihin diyaloğu
  1. Tez No: 879179
  2. Yazar: GÖKHAN GÖKÇEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DİRENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Yeni Tarihselcilik, Macbeth, Bir Yaz Gecesi Rüyası, politika, tarih, Shakespeare, New historicism, Macbeth, A Midsummer Night's Dream, politics, history
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışmasının temel gayesi William Shakespeare'in Macbeth ve Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunlarında tarih ve politikanın diyaloğunu yeni tarihselci teori ışığında incelemektir. Shakespeare'in idealist alımlamaları onun evrensel temaları üzerinden dehası üzerine vurgu yaparken, politik yanını gözardı eder. Halbuki Shakespeare döneminin toplumsal ve politik olaylarını sahnesinde yansıtmış ve birçok oyununda güç ve otorite kavramları temel izlek haline gelmiştir. Bu ortak tematik zemin, Shakespeare'in ve eserlerinin ideolojik ve politik açımlamasını gerektirmektedir. Dolayısıyla bu tez mutlakiyetler dünyasında yaşayan Shakespeare'in merkeziyetçi söylemlere karşıt ve onları alaşağı eden mahiyetini açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Macbeth'te, Shakespeare doğal ve doğaüstü arasındaki anlatımla, politik zorbalık, şiddetin sınırları ve eylemlerin ve kralın meşruiyeti konusundaki endişeleri yansıtır. Doğaüstü kavramı, genellikle sosyal olarak kabul edilebilir davranış kalıpları ile otoriteye karşı yapılan aşırılıklar arasındaki sınırları belirler. Yani, Shakespeare'in doğaüstüne yönelik ince yaklaşımı otoriteyi sorgular. Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda ise, Shakespeare medeni Atinalı saray çevresinden büyülü ormana geçişle sosyal hiyerarşileri ve toplumsal cinsiyet rollerini eleştirir. Hermia, Titania ve Oberon gibi karakterler geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine meydan okur; böylece Shakespeare Elizabeth dönemi ataerkisini altüst eder. Sonuç olarak, Shakespeare sahnesini politik bir mizansen olarak kurgular.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to analyse the dialogue of history and politics in William Shakespeare's plays, Macbeth and A Midsummer Night's Dream, through the framework of new historicism. While the idealistic receptions of Shakespeare emphasize his genius through the incorporation of universal themes, they tend to overlook his political aspect. However, Shakespeare reflects the social and political events of this age on stage, and concepts of power and authority became central themes in the majority of his plays. This common thematic ground necessitates an ideological and political analysis of Shakespeare and his works. This thesis, therefore, aims to reveal the opposing and subversive nature of Shakespeare, who was living in a world of absolutes, and his plays against centralist discourses.In Macbeth, Shakespeare utilises the interplay between the natural and the supernatural to represent anxieties concerning political tyranny, confines of violence and the legitimacy of actions and kingly rule. The supernatural marks the boundaries of socially acceptable behaviours and transgressions against authority. Thus, Shakespeare's portrayal of the supernatural interrogates and challenges the authority. In A Midsummer Night's Dream, Shakespeare criticises social hierarchies and gender roles by way of the transition from the Athenian court to the magical forest. Characters like Hermia, Titania, and Oberon challenge traditional gender roles and Shakespeare subverts the Elizabethan patriarchy. Consequently, Shakespeare constructs his scene as a political mise-en-scéne.