Philosophical perspectives on the principle of least action
En az eylem ilkesine ilişkin felsefi perspektifler
- Tez No: 879341
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ADRIANA MONICA SOLOMON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Lagrangianlar, Kısıt, Üstyasalar, En az eylem ilkesi, Alternative Lagrangians, Constraint, Meta-laws, Principle of least action
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
En az eylem ilkesi (EAEL), teorik fizikte çok önemli bir kavramdır. Bu kavram bir nesnenin bir noktadan diğerine hareket ettiğinde eylem adı verilen miktarı en aza indirdiğini öne sürer. Başlangıçta EAEL, nesnelerin neden bu yolları izlediğini anlamaya çalışan bilim insanları tarafından teolojik ve teleolojik kavramlarla ilişkilendirildi. Daha sonra fizikteki farklı teorilere geniş çapta uygulanabilirliği ve problem çözmedeki faydası, onun önemli bir prensip olarak tanınmasına yol açtı. Bununla birlikte, geçtiğimiz yüzyılda, EAEL'nin hareket denklemleriyle (HD) aynı deneyimsel öndeyileri sağlaması nedeniyle, modern fizikteki hakim görüş, EAEL'nin yalnızca HD'lerinin matematiksel bir yeniden formülasyonu olduğu yönündedir. Fakat son yıllarda felsefeciler, EAEL'nin deneyimsel olarak HD'lerine eşdeğer olmasına rağmen diğer açılardan eşdeğer olmadığını ileri sürerek bu görüşe karşı çıktılar. Bu felsefecilerden bazıları eylemin miktarına fiziksel önem atfederken, diğerleri EAEL'ni bir üstyasa olarak görüyor. Bu tezimde bu görüşleri analiz edeceğim. Eyleme fiziksel önem atfetmeye karşı çıkmak için ilgi çekici 'alternatif Lagrangianlar' vakasını kullanacağım. Daha sonra, PLA'nın geniş çapta uygulanabilirliğinin, onun bir üstyasa olarak kipliğinden değil, daha ziyade fiziğin temel yasalarında ikinci dereceden HD'lerinin yaygınlığından kaynaklandığını tartışacağım.
Özet (Çeviri)
The principle of least action (PLA) is a pivotal concept in theoretical physics, positing that when an object moves from one point to another, it minimizes a quantity called action. During its inception, the PLA was associated with theological and teleological notions as scholars sought to understand why particles followed such paths. Later, its wide applicability across different theories in physics and its utility in problem-solving led to its recognition as a significant principle. However, over the past century, due to the PLA yielding the same empirical predictions as the equations of motion (EOMs), the prevailing view in modern physics is that the PLA is merely a mathematical reformulation of the EOMs. In recent decades, philosophers have challenged this view, arguing that while the PLA is empirically equivalent to the EOMs, they are inequivalent in other respects. Some of these philosophers assign physical significance to the quantity of action, while others consider the PLA to be a meta-law. In this thesis, I will analyze these views. I will use the intriguing case of 'alternative Lagrangians' to argue against assigning physical significance to the action. I will then argue that the wide applicability of the PLA is not due to its modality as a meta-law but rather to the prevalence of second-order EOMs in the fundamental laws of physics.