Kurum içi halkla ilişkiler ve örgütsel bağlılık: Bir kamu idaresinde alan araştırması
Internal public relations and organizational commitment: A field study in a public agency
  1. Tez No: 879392
  2. Yazar: SEVDA BEŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kurum İçi Halkla İlişkiler, Örgütsel Bağlılık, Public Relations, Internal Public Relations, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kurum içi halkla ilişkiler, kurum içerisindeki iletişimin sağlıklı, olumlu ve etkili bir şekilde yürütülmesini sağlayacak çalışmaları bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda bütün çalışanların kurum hakkında ve işleri ile ilgili konularda bilgilendirilmesi önem arz etmektedir. Bununla birlikte, alınacak kararlara çalışanların katılımına imkân tanınması ve alınan kararların hayata geçirilmesinde çalışanların birbirleriyle uyumlu bir şekilde hareket etmesi sağlanmalıdır. Çalışanların yönetime dilek, şikâyet ve beklentilerini iletebilmeleri ve geri dönüş alabilmeleri kurum içerisinde çift yönlü iletişimin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Kurumsal bütünleşmebenimsemeyi sağlayan kurum içi halkla ilişkiler çalışmaları, çalışanların örgütsel bağlılıklarını da artırmaktadır. Kurumlar, kurumsal verimliliği artırmak ve örgütsel bağlılığı yüksek çalışanları bünyesinde barındırmak için kurum içi halkla ilişkiler çalışmalarına gereken önemi vermelidir. Örgütsel bağlılık, çalışanların kurumun amaç ve değerlerini kendi amaç ve değerleri ile bütünleştirmesini ifade eden bir kavramdır. Örgütsel bağlılığı düşük olan çalışanların belli koşul ve durumlara göre performans, verimlilik ve iş tatminleri azalmakta, işten ayrılma niyeti içerisinde olma gibi davranışlar sergilediği düşünülmektedir. Kurum içi halkla ilişkiler çalışmaları ile kurum içi iletişim sistemi II sağlıklı ve etkili bir şekilde işleyeceğinden çalışanların örgütsel bağlılıkları da böyle bir iletişim ortamında olumlu etkilenecektir. Bu çalışma kurum içi halkla ilişkiler ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi alan araştırması ile destekleyerek incelemektedir. Bu ilişki, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan çalışanlar aracılığıyla anlaşılmaya çalışılmaktadır. Böylelikle, nicel araştırma tekniklerinden biri olan anket tekniğine veri toplama aracı olarak başvurulmuştur. Anket, kurum içi halkla ilişkiler ve örgütsel bağlılık ölçeklerinden oluşmaktadır. Çalışmanın evreni, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulanan tüm çalışanlardan oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi, %95 güven seviyesi ve %5 hata payı dikkate alındığında; 269 kişiden oluşmaktadır. Yapılan anketler sonucunda, kurum içi halkla ilişkilerin örgütsel bağlılığı etkilediği görülmüştür. Buna ek olarak çalışanların eğitim düzeyleri arttıkça örgütsel bağlılık ve normatif bağlılıkları azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Internal public relations covers activities aimed at ensuring that internal communication is carried out in a healthy, positive and effective manner. In this context, it is important that all employees are informed about the organization and their work. In addition, it should be ensured that employees are allowed to participate in the decisions to be taken and that employees act in harmony with each other in the realisation of the decisions taken. The ability of employees to communicate their wishes, complaints and expectations to the management and to receive feedback contributes to the development of two-way communication within the organisation. Internal public relations activities that ensure corporate integration-adoption also increase the organizational commitment of employees. Institutions should give due importance to internal public relations activities in order to increase corporate efficiency and to have employees with high organizational commitment. Organizational commitment is a concept that refers to the integration of employees' goals and values with their own goals and values. It is thought that employees with low organizational commitment exhibit behaviours such as decreasing performance, productivity and job satisfaction according to certain conditions and situations and intending to leave the job. Since the internal communication system will function in a healthy and effective way with internal public relations activities, the organisational commitment of employees will be positively affected in such a communication environment. This study examines the relationship between in-house public relations and organisational commitment by supporting it with field research. This relationship is tried to be understood through the employees of Kahramanmaraş Metropolitan Municipality. Thus, the survey technique, which is one of the quantitative research techniques, was used as a data collection tool. The questionnaire consists of internal public relations and organizational commitment scale. The population of the study consists of all employees of Kahramanmaraş Metropolitan Municipality. Considering the 95% confidence level and 5% margin of error, the sample of the study consists of 269 people. In order to avoid any problems, it was decided to conduct 380 questionnaires. Due to the fact that the people who participated in the research left some questions in the questionnaire blank, the number of completed questionnaires is 272. The data were analysed with IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 26.0 package programme.