Yetişkin bireylerde duygu düzenleme ve problem çözme becerilerinin cinsiyet farklılıkları açısından karşılaştırılması
Comparison of emotion regulation and problem-solving skills in adults in terms of gender differences
- Tez No: 879393
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Problem Çözme, Cinsiyet Farklılıkları, Emotion Regulation, Problem Solving, Gender Differences
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, yetişkin bireylerde duygu düzenleme ve problem çözme becerilerinin cinsiyet farklılıkları açısından karşılaştırılmasını konu almaktadır. Araştırmanın temel amacı, cinsiyetin bu iki önemli psikolojik beceri üzerindeki olası etkilerini anlamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, bu değişkenlerin bireylerin bazı demografik özelliklerine göre nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu da incelemektedir. Araştırmanın çalışma grubunu Konya ilinde çalışan 125 kadın ve 75 erkek olmak üzere toplam 200 yetişkinden oluşmaktadır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla 'Sosyodemografik Bilgi Formu', 'Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği', 'Problem Çözme Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Verilerin analizleri yapılırken Bağımsız gruplar t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Problem çözme becerilerinin alt boyutları değerlendirildiğinde yaş, medeni durum, öğrenim durumu ve gelir düzeyi değişkenleriyle anlamlı bir ilişki olduğu incelenmiştir. Duygu düzenleme becerilerinin alt boyutları değerlendirildiğinde yaş, medeni durum, öğrenim durumu ve gelir düzeyi değişkenleriyle anlamlı bir ilişki olduğu incelenmiştir. Bu tez çalışması yetişkin bireylerde duygu düzenleme ve problem çözme becerilerinin önemini vurgulamaktadır. Her iki becerinin de birçok kişisel ve toplumsal faktörden etkilendiği, bu faktörlerin bireyin duygu ve problem çözme yeteneği üzerinde belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about comparing emotion regulation and problem solving skills in adult individuals in terms of gender differences. The main purpose of the research aims to understand the possible effects of gender on these two important psychological skills. It also examines how these variables are related to some demographic characteristics of individuals. The study group of the research consists of a total of 200 adults, 125 women and 75 men, working in Konya. 'Sociodemographic Information Form', 'Emotion Regulation Difficulty Scale' and 'Problem Solving Scale' were used to collect research data. SPSS 22.0 program was used to analyze the data. Independent groups t-test, One-Way Analysis of Variance and Pearson Correlation Analysis were used when analyzing the data. When the sub-dimensions of problem solving skills were evaluated, it was examined that there was a significant relationship with the variables of age, marital status, education level and income level. When the sub- dimensions of emotion regulation skills were evaluated, it was examined that there was a significant relationship with the variables of age, marital status, education level and income level. This thesis study emphasizes the importance of emotion regulation and problem solving skills in adult individuals. It has been concluded that both skills are affected by many personal and social factors, and that these factors are decisive on the individual's emotions and problem-solving ability.