Şeref Hanım Divanı'ndaki gazellerin (1-60) şerhi
Commentary on the ghazals (1-60) in the Şeref Hanım's Divan
  1. Tez No: 879394
  2. Yazar: EMEL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeref Hanım, divan şiiri, kadın şair, gazel, şerh, Şeref Hanım, classical Turkish poetry, poetess, ghazal, commentary
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Her şeyin zamana ve şartlara bağlı olarak değiştiği günümüzde dil, bu değişimden en fazla etkilenen olgulardan biridir. Bu yüzden, klasik Türk edebiyatı metinleriyle aramızdaki en büyük engel de dildir. Metinlerde kullanılan dil, aynı zamanda bulunduğu döneminin de bir aynasıdır. Genç nesillere bu eski metinlerin bir şekilde aktarılması gerekmektedir. Dil engelini aşma yöntemlerinden biri de şerhtir. Şerh yöntemiyle eski metinlerin genç nesiller tarafından anlaşılması sağlanabilir. Bundan dolayı da şerh metodunun önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu tezimizin konusunu Şeref Hanım Divanı'ndaki ilk 60 (altmış) gazelin şerh edilmesi oluşturmaktadır. Çalışmamız, 19. yüzyıl şairlerinden Şeref Hanım'ın şiirlerinin şerhi vasıtasıyla edebî yönünü ve sanat anlayışını tanıtmaya; edebiyat tarihindeki yerini anlamaya yöneliktir. Ayrıca eski Türk edebiyatında kadın şairlerin şiirlerinin şerhi üzerine günümüze kadar fazla çalışmaya yer verilmediği görülmüştür. Böyle bir çalışma vesilesiyle kadın şairlerin de gazellerini genç nesillere aktarmak amaçlanmıştır. Aynı zamanda kadın şairlerin eski Türk şiirindeki konu, kavram ve olaylara nasıl baktığı ve gazellerinde eski Türk şiirindeki bazı unsurları II nasıl kullandığı da tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma; giriş, ilgili literatür, gazellerin şerhi ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, önemi, yöntemi, kapsam ve sınırlılıkları verilmiştir. İkinci bölümde Şeref Hanım'ın hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiş; üçüncü bölümde ise şerh kavramı açıklanmış daha sonra klasik şerh usulüyle 60 (altmış) gazel şerh edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our present time in which everything changes depending on time and circumstances, language is one of the beings most affected by this change. Therefore, the biggest obstacle between us and the old Turkish texts is language. The language used in the texts is also a mirror of its period. These classical texts need to be passed on to younger generations in some way. One of the methods of overcoming the language barrier and the most important is commentary. With the commentary method, it can be ensured that old texts are understood by younger generations. Therefore, the importance of the commentary method is increasing day by day. The subject of this thesis is the commentary of the first 60 (sixty) ghazals in Şeref Hanım's Divan. Our study is aimed at introducing the literary direction and understanding of Şeref Hanım, one of the poetess of the 19th century, and determining her place in the history of literature. In addition, it has been observed that there is not much room for commentary on the ghazals of poetess in ancient Turkish literature. By doing such a study, it is aimed to pass on the ghazals of poetess to younger generations. At the same time, it has also been tried to determine how poetess see the subjects, concepts and events in ancient Turkish poetry and how they use some IV elements of this poetry in their poems. The study consists of introduction, related literature, commentary of ghazals and conclusion. In the introduction section, the purpose, importance, method, scope and limitations of the thesis are given. In the second part, information is given about Şeref Hanım's life and literary personality; in the third part, the concept of commentary is explained and then 60 (sixty) ghazals are annotated using the classical commentary method.