İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunan TY.9707 numaralı şiir mecmuası (çeviri yazı- inceleme)
A poetry journal numbered TY. 9707 in theLibrary of Istanbul University(transliteratġon-analysis)
- Tez No: 879396
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan edebiyatı, 18. yüzyıl, Hâkim, mecmua, divançe, Divan literature, 18th century, Hâkim, transcription, poetry collection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Divan edebiyatı hem konu hem de şekil bakımından çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Divan edebiyatı şairleri bu geniş yelpazenin kendilerine sunduğu imkânlardan yararlanarak ve şiirlerini yaşadıkları dönemin sosyal, kültürel ve siyasal özelliklerini göz önünde bulundurarak kaleme almışlardır. 18. yüzyılda yaşamış ve Hâkim mahlasını kullanmış olan Seyyid Mehmed Efendi de bu anlayış ile şiirler yazmış şairlerdendir. Bundan dolayıdır ki şiirlerinde yaşadığı dönemin özelliklerine rastlamaktayız. Bu çalışmamızda Hâkim'in İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunan TY. 9707 numaralı şiir mecmuası, transkripsiyonlu olarak günümüz harflerine aktarılmış ve nüsha karşılaştırması yapılarak nüsha farklılıkları çalışma içerisinde belirtilmiştir. Ayrıca Seyyid Mehmed Efendi'nin hayatı, edebî kişiliği ve döneminin özellikleri ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Divan literature has a wide range in terms of both subject and form. Divan literature poets took advantage of the opportunities offered by this wide spectrum and wrote their poems taking into account the social, cultural and political characteristics of the period in which they lived. Seyyid Mehmed Efendi, who lived in the 18th century and used the pseudonym Hâkim, was one of the poets who wrote poems with this understanding. Therefore, we come across the characteristics of the period in which he lived in his poems. In this study, Hakim's poetry collection numbered TY. 9707, which is in Istanbul University Library, was transferred to today's letters with transcription signs. We also compared the copies and noted the differences in the copies within the study. We gave information about Seyyid Mehmed Efendi's life, literary personality and the characteristics of his period.