Domateste demir eksikliğine dayanıklılığın morfolojik, fizyolojik ve genetiksel açıdan incelenmesi
Morphological, physiological and genetic studies in tomato under iron (Fe) deficiency conditions
  1. Tez No: 87955
  2. Yazar: HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK, PROF. DR. İSMAİL ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: domates, Fe eksikliği, dayanıklılık, kalıtım, Fe-redüktaz, askorbat peroksidaz, katalaz, guaiakol peroksidaz, remobilizasyon, 59Fe absorbsiyon ve taşınımı, organik asitler, fenoller n, tomato, Fe deficiency, efficient genotype, resistance, heredity (inheritance), Fe-reductase, ascorbate peroxidase, catalase, guaiacol peroxidase, remobilisation, 59Fe absorption and transport, organic acids and phenolic compounds rv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
oz DOKTORA TEZİ DOMATESTE DEMİR EKSİKLİĞİNE DAYANIKLILIĞIN MORFOLOJİK, FİZYOLOJİK VE GENETİKSEL AÇIDAN İNCELENMESİ H. YILDIZ DAŞGAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışmanlar: 1. Prof. Dr. Kazım ABAK 2. Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK Yıl: 1999, Sayfa: 217 Jüri : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK Doç. Dr. Ayşe GÜL Doç. Dr. Nebahat SARI Doç. Dr. Mehmet ALPASLAN öz Bu araştırma 1995 - 1998 yıllan arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Toprak Bölümleriyle, Stuttgart - HohenheimÜniversitesi Bitki Besleme Enstitüsü' nde yürütülmüştür. îlk aşamada 77 domates genotipi, Fe eksikliği koşullarına tepkileri bakımından testlenmiş ve dayanıklı, orta derecede dayanıklı, duyarlı olarak gruplandırılmıştır. Screening denemeleri sonunda belirlenen genotip grupları ile Fe eksikliğine dayanıklılık mekanizmalannın araştırıldığı fizyolojik testler yapılmış (köklerde redüktaz aktivitesi, besin çözeltisinde pH değişimleri, genç yapraklarda klorofil konsantrasyonu, genç yapraklarda; askorbat peroksidaz, katalaz, guaiakol peroksidaz, glutation redüktaz aktiviteleri) ve dayanıklılığın kalıtımım incelemek üzere ebeveynler seçilmiştir. Roza (dayanıklı) ve Hat No 227/1 (duyarlı) genotipleri melezlenerek Fi, F2 ve BCı generasyonlan oluşturulmuştur. Açılım populasyonlanmn sonuçları Fe eksikliğine dayanıklılık özelliğinin dominant ve tek gen tarafından kontrol edilen kalıtım modeline yalan olduğunu, ancak eksik dominansinin söz konusu olduğunu ve bazı minör veya modifiye edici genlerin de olayda yer aldığım, genetik ve kantitatif bir özellik olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca çekirdeksel kalıtınım yanısıra, sitoplazmadan gelen kalıtımın da etkili olabildiği saptanmıştır. Demir eksikliği stresi koşullarında; 59Fe absorbsiyon ve taşınımı, yaşlı yapraklardan genç yapraklara remobilizasyon, kök sisteminde redüktaz aktivitesi, yapraklarda apoplazmik Fe konsantrasyonu, kök dokusu ve ksilem özsuyunda organik asitler ile kök dokusu ve salgılarında fenolik bileşikler, biyomas üretimi parametrelerinin incelendikleri denemelerde Roza genotipi yüksek performans gösterdiği için dayanıklı, Hat No 227/1 genotipi ise daha düşük değerler verdiği için duyarlı olarak doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS MORPHOLOGICAL, PHYSIOLOGICAL AND GENETIC STUDIES IN TOMATO UNDER IRON (Fe) DEFICDHNCY CONDOTIONS H. YILDIZ DAŞGAN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisors : 1. Prof. Dr. Kazam AB AK 2. Prof. Dr. Ismail ÇAKMAK Year: 1999, Page: 217 Jury: Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Ismail ÇAKMAK Assoc. Prof. Dr. Ayşe GÜL Assoc. Prof. Dr. Nebahat SARI Assoc. Prof. Dr. Mehmet ALPASLAN ABSTRACT This study was carrid out in the Departments of Horticulture and Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Çukurova and Plant Nutrition Institute of Hohenheim University-Stuttgart, between 1995 - 1998. In first part, 77 different tomato genotypes were screened under iron deficiency conditions and classified into efficient, partial efficient and inefficient genotypes. Iron deficiency mechanisms (root reductase activity, pH fluctuation in nutrient solution, chlorophyll concentration of myoung leaves, ascorbate peroxidase, catalase, guaiacol peroxidase activities of young leaves) were physiologically investigated for the chosen genotypes of screening experiment. For the investigation of the inheritance of iron deficiency resistance; Fi, F2 and BCi generations were performed by using Fe-efficient genotype Roza and inefficient-genotype Line No 227/1. The heredity of Fe-deficiency resistance, seems to close“the genetically controlled by single dominant gene model”but in our case we have seen that dominancy is not complete and some modifier or minor genes could also influence the inheritance. The heredity of the Fe deficiency resistance seems to be genetic and quantitative. In the case of the efficient parent is mother, beside nuclear (chromosomal) heredity, extra nuclear (cytoplasmic) heredity was also observed. The efficient parent Roza and Fi hybrid plants was more effective than that of inefficient parent Line No 227/1 for the following parameters; 59Fe absorption and transport, remobilisation from old leaves to young leaves, reductase activity of intact plant, apoplasmic Fe concentration in leaves, organic acids in root tissue and xylem, phenolic compounds in root tissue and exudates and biomass production.