Ilgın ve yöresi ağızları
Dialects of Ilgın and its region
- Tez No: 879579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN ÖLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ilgın (Konya) Ağızları, Türkiye Türkçesi Ağızları, Şekil Bilgisi, Ses Bilgisi, Söz Varlığı, Ilgın (Konya) Dialects, Turkey Turkish
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 458
Özet
Bu çalışmada Ilgın (Konya) ilçesinin merkezinden güneyine doğru birbiriyle komşu olan altı mahalleden metinler derlenmiştir. Belirlenen mahallelerin ses ve şekil bilgisi açısından farklılıklar göstereceği düşünüldüğü için tercih edilmiştir. Argıthanı, Balkı, Bulcuk, Geçit, Aşağı Çiğil ve Yukarı Çiğil olmak üzere toplam altı mahalleden (köyden) derlemeler yapılmıştır. Yirmi altı farklı kişiden metinler derlenmiştir. Çalışmada, Ilgın ve yöresi ağızlarının ses ve şekil bilgisi özelliklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Derlemenin yapıldığı bölgede ağız özellikleri büyük oranda korunduğu görülmüştür. Derlenen metinlerden hareketle Ilgın ağızlarının ses ve şekil bilgisi özellikleri tespit edilmiştir. Sözlük bölümünde standart Türkçeden farklılık gösteren kelimeler ve varyantları yer almıştır. Çalışmanın sonuç kısmında ise yöre ağızlarının dikkat çeken dil özellikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, texts were compiled from six neighboring neighborhoods from the center to the south of Ilgın (Konya) district. It was preferred because it was thought that the determined neighborhoods would differ in terms of phonetics and morphology. Compilations were made from a total of six neighborhoods (villages), namely Argıthanı, Balkı, Bulcuk, Geçit, Aşağı Çiğil and Yukarı Çiğil. Texts from twenty-six different people were compiled. The aim of the study is to reveal the phonetic and morphological features of Ilgın and its region's dialects. It has been observed that the dialect features are largely preserved in the region where the compilation was made. Based on the compiled texts, the phonetic and morphological features of Ilgın dialects were determined. In the dictionary section, words and their variants that differ from standard Turkish are included. In the conclusion of the study, the remarkable linguistic features of the local dialects are revealed.