Çukurova bölgesi yazlık yabancı ot türlerinin çimlenme biyolojileri ve bilgisayar ile teşhise yönelik morfolojik karakterlerinin saptanması
Determination of germination biology and morphologic characteristic to use practical identification with computer of summer growing weed species in Çukurova region of Turkey
- Tez No: 87966
- Danışmanlar: PROF. DR. F. NEZİHİ UYGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, çimlenme, dormansi, bilgisayar ile yabancı ot teşhisi, Weeds, germination, dormancy, weed identification by computer. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ YAZLIK YABANCI OT TÜRLERİNİN ÇİMLENME BİYOLOJİLERİ VE BİLGİSAYAR İLE TEŞHİSE YÖNELİK MORFOLOJİK KARAKTERLERİNİN SAPTANMASI OYA GÖNEN v ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR : Yıl: 1999, Sayfa: 233 Jüri : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR : Prof. Dr. Zeki ÖZER : Prof. Dr. İsmail KARACA Bu çalışmada Çukurova bölgesinde pamuk, mısır ve soya ekim alanlarındaki yabancı ot türleri, bu türlerin yaygınlık ve yoğunlukları belirlenmiş olup, üç üründe de yoğun olarak Cyperus rotundus (L.) (topalak), Portulaca oleracea L. (semiz otu), Amaranthus retrqflexus L. (kırmızı köklü tilki kuyruğu), Prosophis farcta (Banks and Sol) (çeti), Convolvulus arvensis L. (tarla sarmaşığı), Xanthium strumarium L. (domuz pıtrağı), Cynodon dactylon (L.) Pers. (köpek dişi ayrığı) saptanmıştır. Daha önce Türkiye Florası'nda bulunmayan altı adet yabancı ot türü belirlenmiştir. Bunlar Euphorbia nutuans Lag, Physalis angulata L., Dinebra retroflexa (Vahi) Panz., Amaranthus spinosus L., Amaranthııs hybridus L. ve Ipomea hederacea Jacq. dır. Bu yabancı otlardan önemli olanların çimlenme sıcaklıkları ve çimlenmeyi etkileyen nedenler ortaya konulmuş, morfolojik özellikleri belirlenmiş, çiftçi düzeyinde teşhise yönelik teşhis anahtarı oluşturulmuş, yabancı otları tür düzeyine kadar teşhis edebilecek bir bilgisayar programı için veri tabanı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF GERMINATION BIOLOGY AND MORPHOLOGIC CHARACTERISTIC TO USE PRACTICAL IDENTIFICATION WITH COMPUTER OF SUMMER GROWING WEED SPECIES IN ÇUKUROVA REGION OF TURKEY OYA GONEN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR : Year: 1999, Pages: 233 Jury : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR : Prof. Dr. Zeki ÖZER : Prof. Dr. Ismail KARACA In this study, weed species, their distribution and intensity in cotton, corn and soybean fields in Çukurova region were determined. Cyperus rotundas, Portulaca oleracea, Amaranthus retrqflexus, Prosophisfarcta, Convolvulus arvensis, Xanthium strumarium, Cynodon dactylon were found the most intense in three crops. Six new species were recorded for Turkish Flora. Those are: Euphorbia nutuans Lag, Physalis angulata L., Dinebra retrqflexa (Vahl) Panz., Amaranthus spinosus L., Amaranthus hybridus L. and Ipomea hederacea Jacq. In addition, germination temperatures and factors affecting germination were studied for important weed species. An identification key for farmers was prepared. Moreover, morphological characteristics of weed species for practical use were determined and a database was established to identify weed species using computer software.