Traktörlerde denetim organı tipleri ve yerleşim özelliklerinin ergonomik nitelikleri üzerinde bir araştırma
A Research on ergonomic characteristics of types and lay-out features of controls on tractors
  1. Tez No: 87972
  2. Yazar: METE HAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAETTİN SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Traktör, denetim organı, yerleşim, antropometri, Tractor, controls, lay- out, anthropometry
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TRAKTÖRLERDE DENETİM ORGANI TİPLERİ VE YERLEŞİM ÖZELLLİKLERİNİN ERGONOMİK NİTELİKLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA METE HAS ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Yıl: 1999, Sayfa: 118 Jüri: Prof Dr. Alaettin SABANCI Prof.Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Yrd.Doç.Dr. Rızvan EROL Bu çalışmada tarım traktörleriyle gerek yolda, gerekse tarlada çalışmada önemli rol oynayan, traktör denetim organlarının yerleşimleri incelenmiştir. Denetim organlarının yerleşimlerinin Türk insanının antropometrik ölçülerine ve bu konudaki Uluslararası Standartlara uygunluğu araştırılmıştır. Bunun içinde materyal olarak, Türkiye'de ekonomik traktör parkında en önemli paya sahip olan Massey Ferguson ve Fiat (New Holland) marka traktörler kullanılmıştır. Araştırma materyali olarak Otomotiv Mühendisleri Derneği' nin yaptığı bir araştırma sonucu elde edilen Türk insanına ait antropometrik boyutlar kullanılmıştır. Sabancı (1981)' ya göre ölçme düzenekleri kullanılarak traktörlerde denetim organlarının yerleşimleri belirlenmiş, buna göre denetim planlan çizilmiştir. Aynca Türk insanına ait boyutlara göre denetim alanları optimum, maksimum 1 ve maksimum II alanı olarak belirlenmiştir. Sonuçta, denetim organlarının sürücü kullanım hacimleri içindeki yerleşiminin Türk insanının antropometrik boyutları ile İSO değerlere uygunluğu araştırılmıştır. Buna göre ergonomik amaçlar için daha uygun çözümler ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON ERGONOMICAL CHARACTERISTICS OF TYPES AND LAY-OUT FEATURES OF CONTROLS ON TRACTORS METE HAS DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof Dr. Alaettin SABANCI Year: 1999, Pages: 118 Jury: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Prof.Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Ass.Prof. Dr. Rızvan EROL In this study, the lay-out of agricultural tractor controls which are important in both road and field conditions was examined. Whether the lay-out of tractor controls are fitting to anthropometric parameters of Turkish operators and the recommended values of the international standart (ISO-4253) were examined. Massey Ferguson and Fiat (New Holland) tractors that have a big portion in Turkish Economic Tractor Park were used as the material. The result of the research which SAE (Society of Automotive Engineers) worked on antropometric parameters of Turkish population was also used. Workspace was defined as optimum, maximum I and maximum II on horizontal and vertical planes for eye, hand and foot which are helpful to determine the tractor lay out design. The measurement method of Sabancı (1981) was used to carry out to evaluate the relationship between tractor control lay- out and Turkish people. In conclusion, the fitness of tractor control lay- out to anthropometric parameters of Turkish operators and to the recommended values of international standart was found. Some proposals were developed for better purposes from the ergonomical point of view.