Lüle, orifis ve venturimetrede basınç kaybının araştırılması
Experimental investigation of pressure losses in orifismeter, venturimeter and nozzle
- Tez No: 87971
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: orifismetre, lüle, venturimetre, debi katsayısı, basınç katsayısı ffl
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ORİFİSMETRE, VENTURİMETRE VE LÜLEDE BASINÇ KAYBININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI GÜRCAN GÜRSOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENERJİ AN ABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Ahmet PINARBAŞI Yıl: 1999, Sayfa: 102 Jüri : Doç.Dr. Kadir AYDIN : Doç.Dr. Orhan BÜYÜKALACA Bu çalışmada; orifis, lüle ve venturimetrenin yerleştirildiği bir boruda, laminar ve türbülansh akış ortamında; akış yönünde cidar statik basınç dağılımının, debi katsayısı ve basınç kaybı deneysel olarak Reynolds sayısına ve debi ölçerlerin geometrisine göre değişimi araştırılmıştır. Mevcut sonuçların, literatürden alınan sonuçlar ile mukayesesi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF PRESSURE LOSSES IN ORIFISMETER, VENTURIMETER AND NOZZLE GÜRCAN GÜRSOY DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst.Prof.Dr. Ahmet PINARBAŞI Year: 1999, Pages: 102 Jury : Assoc.Prof.Dr. Kadir AYDIN : Assoc.Prof.Dr. Orhan BÜYÜKALACA In this study; effect of Reynolds number and flowmeter geometry on wall static distribution in the direction of flow, coefficient of volume flow rate and the pressure losses through the orifice, venturi and flow nozzle into the circular pipe were studied experimentaly. The present results were compared with results taken from the literature. KeyWords: Orifismeter, Venturimeter, Nozzle, Pressure Loss, Discharge Coefficient. IV