Kayseri kentsel gelişme alanının peyzaj planlama kapsamında değerlendirilmesi
The Evaluation of the urban expansion area of Kayseri in landscape planning
- Tez No: 87981
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FARUK ALTINKASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Sürdürebilir Kent, Ekolojik Planlama, Alan Kullanımı, Kayseri, Sustainable Urban, Ecological Planning, Land Use
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz YÜKSEK LİSANS KAYSERİ KENTSEL GELİŞME ALANTNIN PEYZAJ PLANLAMA KAPSAMTNDA DEĞERLENDİRİLMESİ GÜLİS NESLİHAN KAHRAMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. M. FARUK ALTUNKASA Yıl: 1999, Sayfa: Jüri: Prof. Dr. Güngör UZUN Prof. Dr. M Faruk ALTUNKASA Prof. Dr. Suat ŞENOL Bu araştırmada, sürdürebilir kent ve ekolojik unsurlarla dengeli kullanım planlaması doğrultusunda Kayseri kentsel gelişme alanının peyzaj planlama kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında, araştırma alanında, doğal yapı ve mevcut alan kullanımları ile çevresel verilerin belirlenmesine çalışılmıştır. İkinci aşamada, farklı karakterli 5 alan kullanımı için fiziksel planlama kriterleri elde edilmiş ve bu kriterler veri haritaları ile çakıştırılarak araştırma alanı genelinde alan kullanım öncelik değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü aşamada, alan kullanım öncelik değerlendirmeleri ışığında, Kayseri kentsel gelişme alanının, kaynakların optimal kullanımı açısından katkı sağlayabilecek öneriler geliştirilmiştir. Araştırmada veri analizleri ve alan kullanım öncelik değerlendirilmelerinde bilgisayar kullanımına ağırlık verilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuç, araştırma alanında mevcut kullanımlar ile bu kullanımların konumlandığı alanın ekolojik özellikleri çoğu kez çelişebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THESIS OF MASTER SCIENCE THE EVALUATION OF THE URBAN EXPANSION AREA OF KAYSERİ IN LANDSCAPE PLANNING DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SUPERVISOR: Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA YEAR: 1999, PAGE: JURY: Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Prof. Dr. Güngör UZUN Prof. Dr. Suat ŞENOL In this research, it was aimed to evaluate the urban expansion area of Kayseri in landscape planning according to sustainable urban and the land use, balanced with ecological criteria. In the first step, it was tried to determine the natural structure and the actual land use pattern in the research area and environmental data. In the second step, different physical planning criteria were obtained for each 5 land uses. These criteria overlaid on data maps and preliminary evaluation of land use is extented in general research area. In the third step, by using the evaluated data, suggestions on the optimal use of resources were developed in order to contribute the urban expansion area of Kayseri. In this research, software for computer aided design on data analysis and evaluation has been used effectively. As a conclusion, in the research area there is a conlift with actual land use pattern and ecological characteristic of the mentioned areas.