Aşağı Ceyhan Ovasında tarım sigortası uygulamaları ve sorunları
The Application and the problems of agricultural insurence in the plain of lower Ceyhan
- Tez No: 87980
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Sigortası, Sigortalı İşletmeler, Sigortasız İşletmeler, Agricultural Insurance, Insurance Managements, Uninsurance Managements. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz DOKTORA TEZİ AŞAĞI CEYHAN OVASINDA TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI VE SORUNLARI CENGİZ ispir ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Yıl: 1999, Sayfa : 141 Jüri : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Yrd. Doç.Dr. Mithat DİREK Bu araştırma, ülkemizde tarım sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesine önemli katkılar sağlayabilecek tarım sigortalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında var olan sorunları belirlemek ve çözüm önerileri getirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, tarım sigortalarıyla ilgili teorik bilgiler için istatistiki verilerden ve konuyla ilgili değişik kaynaklardan yararlanılmıştır. Araştırma alam olarak Adana İline bağlı Ceyhan, Yumurtalık, Kozan ve Kadirli İlçelerine bağlı, sigortayla alakalı 12 köy seçilmiştir. Farklı risk grubunda bulunan bu köylerde sigorta yaptıran ve yaptırmayan 60'ar adet işletme sahibiyle anket çalışması yapılmıştır. Çiftçilerin sosyo-ekonomik durumları ve ekim alanları araştırılarak, bu iki gruptaki deneklerin tarım sigortası konusundaki tutum ve davranışları ile bunların tarım sigortası konusunda eksik gördükleri noktalar belirlenmiş, konunun benimsenmesi ve yaygınlaştırılması için düşünceleri alınmıştır. Bu bağlamda, tarım sigortasında görülen sorunların çözümü, sigortanın bölge ve ülke genelinde geliştirilmesi ve tüm üreticilerin sigortaya katılımını sağlamak amacıyla öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DOCTORAL THESIS THE APPLICATION AND THE PROBLEMS OF AGRICULTURAL INSURANCE IN THE PLAIN OF LOWER CEYHAN CENGE İSPİR DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMY INSTITUTE OF NATURLAND AND APPLIED SCDENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 1999, Pages : 141 Jury : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Yrd Doç.Dr. Mithat DİREK This research was made to determine the problems in the development and the expansion of agricultural insurance which can make contribution to the reliable development of agriculture sector, and it was also made to bring solution suggestions to these problems. In the research, for the theoritical information related to the agricultural insurance, statistical data and different sources related to the subject were used. As the research area, 12 insurance related villages from the towns of Adana; Ceyhan, Yumurtalık, Kozan and Kadirli were chosen. In these villages which are in different risk groups, guestionnaire studies were made with the farm owners, 60 people from each group, who had insuranced and who didn't have insuranced managements. By investigating the socio-economic situations of the farmers, the behaviours and the attitudes of the subjects of each group, agricultural insurance and the deficiencies that they see in agricultural insurance were determined, and also their ideas were taken in order to adopt and expand the subject. For that reason suggestions were brought to solve the problems in agricultural insurance, to improve the insurance both in the region and the country and to get all the producers participate in the insurance.