Düşük maliyetli bir sistemle yeryüzeyi güneş radyasyonunun uydu görüntüsü kullanılarak haritalanması
Solar radiation mapping of a global area using satellite image with a low cost system
  1. Tez No: 87982
  2. Yazar: H. MUSTAFA KANDIRMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Güneş Enerjisi Haritası, Yansıtma Oranı, Bulutla Kaphhk Oranı, METEOSAT Görünür Bölge Verisi, Solar radiation, Solar radiation map, Albedo, Cloud cover index, METEOSAT visible images n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz DOKTORA TEZİ DUŞUK MALİYETLİ BİR SİSTEMLE YERYUZEYI GÜNEŞ RADYASYONUNUN UYDU GÖRÜNTÜSÜ KULLANILARAK HARİTALANMASI H.MUSTAFA KANDD2MAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANADİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. İlhamı YEĞİNGİL Year: 1999, Sayfa:81 Jüri : Prof. Dr. İlhamı YEĞİNGİL Prof. Dr. Ümit KIZDLOĞLU Doç. Dr. Vedat PEŞTEMALCI Dünya yüzeyine gelen güneş enerjisinin coğrafik ve zamansal değişiminin bilinmesi tarım, mühendislik ve meteorolojiyle ilgili çalışmalar açısından büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda uydu verileri kullanarak güneş enerjisi haritaları oluşturulmaktadır. Bu çalışmada METEOSAT görünür bölge verilerinin yer ölçümleri ile arasındaki istatistiksel ilişki kullanılarak Türkiye'ninde içinde bulunduğu geniş bir bölge üzerine gelen güneş enerjisi değerleri 1997 Haziran ile 1998 Aralık aylan arasında kalan zaman diliminde saatlik,günlük,aylık ve yıllık ortalamalar şeklinde tahmin edilmiştir. Herhangi bir alana gelen güneş enerjisinin büyüklüğü o alan üzerindeki bulutla kaphhk oranıyla yakından ilişkilidir. Bulutluluk oranını saptamak için önce, uydu verileri kullanılarak, bir referans yüzey yansıtma haritası oluşturulmuştur. Bu referans harita ve uydu görüntüleri kullanılarak her piksel için bulutluluk oranları saptanmıştır. Bulutla kaphhk oranı ile atmosferik geçirgenlik faktörü arasındaki doğrusal ilişki kullanılarak model oluşturulmuştur. Bu model kullanılarak yüzeye gelen güneş enerjisi değerleri saatlik, günlük, ayhk ve yıllık ortalamalar şeklinde hesaplanmış ve haritalanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS SOLAR RADIATION MAPPING OF A GLOBAL AREA USING SATELLITE IMAGE WITH A LOW COST SYSTEM H.MUSTAFA KANDIRMAZ DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDINCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. İlhami YE?İNGİL Year: 1999, Pages:81 Jury : Prof. Dr. İlhami YE?İNGİL Prof. Dr. Ümit K3ZILO?LU Assoc. Prof. Vedat PEŞTEMALCI The knowledge of geographical and temporal distribution of solar radiation reaching the earth's surface is very important for many applications such as agriculture, engineering and meteorology. In recent years satellite images successfully used to produce solar radiation maps. In this study, the solar radiation reaching to a wide area covering Turkey in the period from July 1997 to December 1998 is estimated as hourly, daily, monthly and yearly averages by using statistical relation between METEOSAT visible band images and ground measurements. Solar radiation reaching to an area at ground level is very closely related to cloud cover over the area. A reference albedo map is constructed using satellite images, and then this reference albedo map is used to calculate the cloud cover index of each pixel. A model is constructed using the linear correlation between the cloud cover index and atmospheric transmission factor. Finally solar radiation is estimated as hourly, daily, monthly and yearly averages and the solar maps of the indicated averages are produced by using this model.