Psöriatik artritli hastalarda albümin fibrinojen oranı ve CRP albümin oranının hastalık aktivasyonu ile karşılaştırılması
Comparison of albumin fibrinogen ratio and CRP albumin ratio with disease activity in patients with psoriatic arthritis
- Tez No: 879876
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE FİGEN TARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Psöriatik artrit, Biyobelirteç, AFR, CAR, CRP, Psoriatic arthritis, Biomarker, AFR, CAR, CRP
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Psöriatik Artrit(PsA) hızlı progresyon göstererek deformitelere yol açabilen kronik inflamatuar spondiloartrit(SpA) grubu bir hastalıktır. Hastalığın tanı ve aktivitesinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda psöriatik artrit hastalarında albümin/fibrinojen (AFR) ve CRP/albümin (CAR) oranının hastalık aktivasyonu ile ilişkisinin incelenmesi amaçladık. Çalışmaya CASPAR tanı kriterlerini dolduran 64 PsA(K/E:27/37 ortalama yaş 49,55 ± 11,54) hastası ve 64 sağlıklı kontrol(K/E:27/37 ortalama yaş 50,03 ± 12,26) dahil edildi. PsA hastalarında hastalık sonlanım ölçekleri olarak DAPSA, HAQ, VAS, MDA skorları kullandık. Hasta ve sağlıklı grup karşılaştırıldığında; hasta grubunda ortalama fibrinojen 364,9 ± 97 mg/dl, sağlıklı ortalama fibrinojen 322,85 ± 74,11 mg/dl (p=0,04), hasta ortalama CRP 6,57 ± 9,6 mg/L, sağlıklı ortalama CRP 3,49 ± 6,32 mg/L (p=0,04), hasta ortalama CAR 0,15 ± 0,22, sağlıklı ortalama CAR 0,08 ± 0,14 (p=0,04) tespit edildi. Grup 1+2 ve grup 3+4 (remisyon/düşük hastalık aktivitesi olan ve orta/yüksek hastalık aktivitesi olan gruplar) ile sağlıklı grubun karşılaştırılmasında; daha düşük şiddete sahip olan Grup 1+2 ile sağlıklı grup arasında akut faz reaktan değerleri arasında istatistiksel anlamlılık saptanmamıştır. Yüksek hastalık aktivitesi olan Grup 3+4 ile sağlıklı grup karşılaştırılmasında fibrinojen (p=0,02), CRP (p=0,02), sedimantasyon (p=0,04) ve CAR (p=0,02)'da istatiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Grup 1 ve diğer gruplar (remisyonda olan ve diğer tüm hastalık aktivitesine sahip olan) arasında yapılan karşılaştırmada; sedimentasyon Grup 1'de 12,5 ± 5,9, Grup 2+3+4'te 21,1 ± 13,3 (p0,05). Çalışmamızda CAR değeri psöriatik artrit hastalarında sağlıklı kontrollere göre, orta/yüksek aktiviteye sahip PsA hastalarında remisyon/düşük hastalık aktivitesine sahip olanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Bu verilere göre PsA tanısında, takibinde bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu verilerin desteklenmesi için daha fazla vaka içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Psoriatic Arthritis (PsA) is a chronic inflammatory spondyloarthritis (SpA) that can rapidly progress, leading to deformities. There is a need for biomarkers that can be used to diagnose and assess the activity of the disease. In our study, we aimed to investigate the relationship between albumin/fibrinogen ratio (AFR) and CRP/albumin ratio (CAR) with disease activity in patients with psoriatic arthritis. The study included 64 PsA patients (F/M: 27/37, mean age 49.55 ± 11.54) who met the CASPAR diagnostic criteria, and 64 healthy controls (F/M: 27/37, mean age 50.03 ± 12.26). For PsA patients, we used DAPSA, HAQ, VAS, and MDA scores as disease outcome measures. In the comparison between the patient and healthy groups, the following results were found: the average fibrinogen level in the patient group was 364.9 ± 97 mg/dL, while in the healthy group it was 322.85 ± 74.11 mg/dL (p=0.04); the average CRP level in the patient group was 6.57 ± 9.6 mg/L, while in the healthy group it was 3.49 ± 6.32 mg/L (p=0.04); and the average CAR in the patient group was 0.15 ± 0.22, while in the healthy group it was 0.08 ± 0.14 (p=0.04).In comparing Group 1+2 and Group 3+4 (remission/low disease activity and moderate/high disease activity groups) with the healthy group, no statistically significant difference was found in acute phase reactant values between Group 1+2 and the healthy group. However, in the comparison of Group 3+4 with the healthy group, statistically significant differences were observed in fibrinogen (p=0.02), CRP (p=0.02), sedimentation (p=0.04) and CAR (p=0.02). In the comparison between Group 1 (patients in remission) and the other groups (patients with all other levels of disease activity), the sedimentation rate was 12.5 ± 5.9 in Group 1 and 21.1 ± 13.3 in Groups 2+3+4 (p0.05). In our study, the CAR value was found to be higher in psoriatic arthritis patients compared to healthy controls and in PsA patients with moderate/high activity compared to those in remission/with low disease activity. According to these data, it shows that CAR can be used as a marker in the diagnosis and follow-up of PsA. Studies involving more cases are needed to support these data.