Ayfer Tunç'un Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi romanında Türkiye'nin siyasi ve toplumsal dönüşümleri
Turkey's political and social transformations in Ayfer Tunç's Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi
  1. Tez No: 879905
  2. Yazar: ŞULE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal bellek, travma, delilik, siyaset, Social memory, trauma, madness, politics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Travmaya dayalı deliliğin kaynağını toplum olarak gören Ayfer Tunç, 2009 yılında yayımlanan ikinci romanı Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi'ni bu düşüncelerle kaleme alır. Tunç, gerçekçi romanın lineer zaman kullanımından farklı olarak toplumu etkileyen sosyal ve siyasi olayları anıştırmalar yoluyla okura aktarmayı tercih eder. Bu tezde, romandaki zamanı kullanma tekniğine işaret edilerek tarihsel olayları anlatma biçimini şekillendiren olaylar Türkiye'nin siyasi ve toplumsal dönüşümleri odağında incelenmiştir. Toplumsal tarihin kurmaca alandaki temsiliyetini tartışmaya açan tezde, romanın yapısı ve karmaşık bağlantı örgüsü roman tarih ilişkisini de kapsayacak şekilde ele alınmıştır. Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi'nde Osmanlı'nın son dönemi, Cumhuriyet'in kuruluşu ve sonrasında yaşanan darbe yıllarının yanı sıra toplumsal bellekte iz bırakmış travmatik olaylara resmî ideoloji söyleminden çok farklı şekilde yaklaşıldığı tespit edilmiştir. Bu yönüyle bireysel hikâyelerden yola çıkarak Türkiye panoraması sunan Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi'nin art alanında şekillenen toplumsal tarih analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ayfer Tunç, who sees the source of trauma-based madness as society, writes her second novel, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, published in 2009, with these thoughts in mind. Unlike the linear use of time in the realistic novel, Tunç prefers to convey the social and polistical events affecting the society to the reader through allusions. In this thesis, by pointing out the technique of using time in the novel, the historical events that shape the way she narrates historical events are analysed with a focus on Turkey's political and social transformations. The thesis discusses the representation of social history in fiction and analyses the structure of the novel and its complex web of connections in a way to cover the relationship between the novel and history. It has been determined that in Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, the last period of the Ottoman Empire, the foundation of the Republic and the coup years that followed, as well as traumatic events that left a mark on social memory, are approached in a very different way from the official historical discourse. In this respect, the social history shaped in the background of Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, which presents a panorama of Turkey by using the connections within the individual stories, has been analysed.