Ceyhan'daki tekstil sanayii işletmelerinde personel yönetimiyle ilgili sorunların araştırılması
The Investigation of the problems concerning personnel administration in the texile industry foundations in Ceyhan
  1. Tez No: 87992
  2. Yazar: KEZBAN KEŞLİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Yönetimi, Personel Politikası, Tekstil İşletmeleri, Personnel Administraticn, Personnel Policy, Textile Foundations. n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ CEYHAN'DAKİ TEKSTİL SANAYİİ İŞLETMELERİNDE PERSONEL YÖNETİMİYLE İLGİLİ SORUNLARIN ARAŞTIRILMASI KEZBANKEŞLİKLİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Yd: 1999, Sayfa: 70 Jüri: : Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN : Prof. Dr. Nihat KÜÇÜKSAVAŞ : Doç. Dr. Faruk EMEKSİZ Bu araştırmada, personel yönetimiyle ilgili ilkeler teorik olarak incelendikten sonra, Ceyhan'daki tekstil sanayii işletmelerinde bu ilkelere ne ölçüde yer verildiği araştırılmıştır. Bu bağlamda, personel politikasıyla ilgili olarak, işletmelerde işgücü planlaması ve iş analizleri yapılıp-yapılmadığı, araştırılmıştır. İşin niteliklerine uygun bir personel işe alınırken, işletme içi ve işletme dışı kaynakların hangisinden yararlanıldığı irdelenmiştir. İşletmelerdeki ücret politikası ile ücret seviyelerini etkileyen faktörlerle birlikte personelin eğitimi de incelenmiştir. Ayrıca, işçi sağlığı, iş güvenliği ile ilgili önlemler ve işletmelerin fiziki çalışma koşullan da araştırılmıştır. Bunların yanı sıra, çalışanların verimliliğmi etkilemesi açısından organizasyon sorunları üzerinde de durulmuştur. Yukarıda belirtilen konularla ilgili sorunlar belirlenmiş ve bu sorunların çözümüyle ilgili öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INVESTIGATION OF THE PROBLEMS CONCERNING PERSONNEL ADMINISTRATION IN THE TEXTILE INDUSTRY FOUNDATIONS IN CEYHAN KEZBAN KEŞLİKLİ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMY INSTITUTE OF NATURLAND AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Year: 1999, Pages: 70 Jury : Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Prof. Dr. Nihat KÜÇÜKSAVAŞ Doç. Dr. Faruk EMEKSİZ In this study, the principles related to the personnel administration have been theoretically investigated, and then it has been searched how further these principles could be applied in the Textile Industry foundations in Ceyhan. It has also been investigated if labour force policy and work analysis were carried out in these foundations concerning the personnel policy in this regard. It was examined which sources -in or out of foundations- were utilised while what qualified personnel are being employed. The education of the personnel has been searched in addition to the wage policy in the foundations and also the factors affecting wage level. Besides, the measurements regarding worker health and work security and also working conditions of the foundations have been investigated. In addition to these, organisational problems were looked over from the point of affecting the productivity of workers. The problems related to the subject given above were determined and some suggestions concerning the solutions for these were recommended.