Antakya çevresinin temel toprak etüdleri ile arazi kullanım planlamasının uzaktan algılama/GIS teknikleri kullanılarak yapılması
Soil survey and land use planning of the Antakya district using remote sensing/GIS techniques
  1. Tez No: 87996
  2. Yazar: ŞEREF KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ŞENOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Etüt ve Haritalama, Arazi Kullanım Planlaması, Arazi Değerlendirme, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi, Soil Survey and Mapping, Land Use Planning, Land Evaluation, Remote Sensing, Geographic Information Systems (GIS) II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
öz DOKTORA TEZİ ANTAKYA ÇEVRESİNİN TEMEL TOPRAK ETÜDLERİ İLE ARAZİ KULLANIM PLANLAMASININ UZAKTAN ALGILAMA/GIS TEKNİKLERİ KULLANILARAK YAPILMASI Şeref KILIÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Suat ŞENOL Yıl: 1999, Sayfa: 214 Jüri : Prof. Dr. Suat ŞENOL Prof. Dr. Ural DİNÇ Prof. Dr. Mehmet AYDIN Bu araştırmayla Antakya ili çevresinin şimdiki arazi kullanım durumunun tespiti ve ideal arazi kullanım planlamasının yapılması amaçlanmıştır. Arazi kullanım planının oluşturulmasına esas olacak verileri sağlamak için öncelikle araştırma alanının temel toprak etüd ve haritalama çalışması yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak 1992 çekimli 1:25.000 ölçekli siyah-beyaz hava fotoğrafları, Ekim 1994 tarihli Landsat TM sayısal uydu görüntüsü, topoğrafik harita ve jeolojik harita kullanılmıştır. Toplam 36816 ha yüzölçümlü çalışma alanında 9 ayrı fizyografik ünite üzerinde oluşmuş 27 farklı toprak serisi saptanarak tanımlanmıştır. Bu topraklar Toprak Taksonomisine göre Entisol, Vertisol, Inceptisol, Alfisol ve Mollisol ordolannda sınıflandırılmıştır. Arazi kullanım planlaması çalışması, Şenol Arazi Değerlendirme Sistemine göre yapılmış ve araziler, 9'u bahçe bitkileri, 9'u tarla bitkileri ve 8'i tarım dışı kullanımlar olmak üzere 26 farklı arazi kullanım türü için ayrı ayn değerlendirilmiştir. Değerlendirmeye alman bahçe bitkilerinin tümünün yetiştiriciliğine çok veya orta uygun arazi miktarı 63388 da iken, tarla bitkileri kullanım grubunda yer alan arazi kullanım türlerinin tümünün yetiştiriciliğine uygun arazi miktarı ise 48350 da'dır. Araştırma alanının %58.5'inin tanm arazisi, %41.5'inin ise tanm dışı arazilerden oluştuğu belirlenmiştir. Sonuçta çalışma alanına ait, üzerinde tanm arazileri, mera veya doğal hayat alanları, özel bitki plantasyon alanları, rekreasyon ve ağaçlandırma alanları ve yerleşime açılabilecek alanların dağılımının gösterildiği Arazi Kullanım Öneri Haritası oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS SOIL SURVEY AND LAND USE PLANNING OF THE ANTAKYA DISTRICT BY USING REMOTE SENSING/GIS TECHNIQUES Şeref KILIÇ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Suat ŞENOL Year: 1999, Pages: 214 Jury : Prof. Dr. Suat ŞENOL : Prof. Dr. Ural DİNÇ : Prof. Dr. Mehmet AYDIN The aims of this investigation are to determine present land use and to prepare ideal land use plan for the surrounding areas of the Antakya city. In order to obtain the basic data which is essential for land use planning, a detailed soil survey of the study area were initially carried out. The following materials were used in the study: black and white aerial photographs taken in 1992 with 1:25.000 scale, Land sat TM digital images taken in October 1994 and, topographic and geological maps. 27 soil series were determined and described in the study area which covers 36.816 ha area and formed on the 9 different physiographic units. These soils were classified as Entisols, Vertisols, Inceptisols, Alfisols, and Mollisols according to Soil Taxonomy. Land use planning was made by using Şenol Land Evaluation System. The mapping units discriminated on soil map of the study area was evaluated for 26 different type of land use, of which were 9 horticultural species, 9 field crops and 8 non-agricultural uses. The amount of the area suitable for horticultural plants considered are 63.388 da, suitable area for cultivation of field crops are 48.350 da. It was found that 58.5% of the study area was agricultural land and the rest of it (41.5%) was non-agricultural area. Consequently, a Land Use Suggestion Map showing the distribution of agricultural land, pasture and natural life areas, special plant plantation areas, recreation and forestration areas and the possible residential areas, was produced.