Yeni TDY-98'in ANSYS ile irdelenmesi
Investigation of the new Turkish earthquake code by ANSYS
  1. Tez No: 87997
  2. Yazar: EDİBE KILIÇLAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem mühendisliği, Yapı dinamiği, Serbest titreşim analizi, Yapı statiği, Spektrum analizi rv, Earthquake engineering, Dynamics of structures, Modal analysis, Structural analysis, Spectrum analysis
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YENİ TDY-98'IN ANSYS İLE İRDELENMESİ Edibe KILIÇLAR ÖZDEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erhan KIRAL Yıl: 1999, Sayfa: 240 Jüri: Prof. Dr. Erhan KIRAL : Doç. Dr. Vebil YILDIRIM : Doç. Dr. A. Kamil TANRDCULU Bu çalışmada, Yeni Deprem Yönetmeliği (TDY 98) incelenmekte ve getirdiği rijit diyafram, planda ve düşeyde düzensizlikler, göreli kat ötelemeleri ve ikinci mertebe etkileri gibi yeni kavramlar irdelenmektedir. Ayrıca Eşdeğer Deprem Yükü ve Mod Birleştirme Yöntemi ile bulunan sonuçlar karşılaştırılmaktadır. Diğer bir karşılaştırma statik Rayleigh oram ve dinamik serbest titreşim analizinden bulunan temel periyotlar arasında yapılmıştır. Bu çalışmada perdelerin uzaysal kabuk veya elemanter geniş kolon olarak modellenmesi sonuçları da karşılaştırılmaktadır. Ayrıca, asansör ve merdiven şaftlarının nasıl ele alınacağı da incelenmektedir. Kısa kolon durumlarının getirdiği olumsuzluklar özel bir örnek üzerinde gösterilmektedir. Tüm uygulamalar genel amaçlı ANSYS programı ile çözülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE NEW TURKISH EARTHQUAKE CODE BYANSYS Edibe KILIÇLAR ÖZDEMİR DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erhan KIRAL Year: 1999, Pages: 240 Jury: Prof. Dr. Erhan KIRAL : Assoc. Dr. Vebil YILDIRIM : Assoc. Dr. A. Kamil TANRIKULU In this thesis the New Turkish Earthquake Code is studied and the new concepts such as rigid diaphragm floor model, structural irregularities in the plane and in the elevations, relative drift of the stories and second order effects are investigated. The results obtained by the method of equivalent earthquake storey loads and mode superposition spectrum analysis are compared. Another comparison is also made between the results due to statical Rayleigh ratio and dynamical free vibration analysis for the computation of first fundamental period of the building. In this study, the shear walls are modelled as three-dimensional shell structures or elementary wide column. The results obtained by the two models are seen to be in a good agreement. The structural modelling of the shafts around elevators and/or staircases are also investigated. The effect of short column is also studied on a specific example. All the examples are solved with the aid of general purpose ANSYS computer program.