Design and manufacturing of a double-acting hig pressure intensifier
Bir çift etkili basınç yükselticinin tasarımı ve imalatı
  1. Tez No: 87998
  2. Yazar: SELÇUK KIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET GEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Basınç, Yüksek Basınçta Sızdırmazlık, Basınç Yükseltme Teknikleri, Basınç Yükselticiler, Lame Denklemi, High Pressure Vessel Design, High Pressure Sealing, High Pressure Intensifiers, Intensifier Design, Lame Equation n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BİR ÇİFT ETKİLİ BASINÇ YÜKSELTİCİNİN TASARIMI VE İMALATI SELÇUK KIRBAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Necdet GEREN Yıl: 1999, Sayfa: 101 Jüri : Doç. Dr. Necdet GEREN : Prof. Dr. Erdem KOÇ : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Su jeti ile kesme yöntemi; malzemede ısıdan etkilenmiş bölge oluşturmaz, malzemenin mekanik ve kimyasal özelliklerini değiştirmez. Yüksek sıcaklıkta ve patlayıcı ortamlarda kullanılabilir. Bu gibi özellikleriyle; lazer, plazma ark ve elektron ışın gibi kesme metotlarına karşı üstünlükleri vardır. Türkiye'de daha önce böyle bir çalışmanın yapılmaması, yüksek basınçlı sistemlerde bilgi ve tecrübe eksikliği sonucunu getirmiştir. Bu çalışmada, su jeti ile kesme sisteminin en önemli parçasını oluşturan çift etkili basınç yükselticisinin tasarımı ve imalatı hedeflenmiştir. Tasarımın ilk aşamasında basınç yükselticinin genel boyutları belirlenmekte, kontrol tekniğinin belirlenmesinin ardından yüksek basınç ve ısınmadan dolayı oluşan gerilmelerle ilgili tasarım parametreleri incelenerek, güvenli ve ekonomik tasarım boyutları belirlenmektedir. Basınç yükseltici tasarımının en önemli problemi olan yüksek basınçta sızdırmazlık metodları incelenmektedir. Sonuç olarak gelecekteki çalışmalarda daha yüksek basınçlara çıkabilmek için gerekli bilgi ve tecrübe birikiminin elde edilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DESIGN AND MANUFACTURING OF A DOUBLE-ACTING HIGH PRESSURE INTENSIFIER SELÇUK KIRBAŞ DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN Year: 1999, Pages: 101 Jury : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN : Prof. Dr. Erdem KOÇ : Assoc. Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU The water jet cutting method does not cause the formation of heat affected zone and any change in the mechanical and chemical properties of the material. It can be used at high temperatures and in explosive ambients. In addition, the water jet cutting system has advantages over the other types of cutting processes such as laser, plasma arc and electron beam etc. In Turkey, there is lack of experience and knowledge about high-pressure systems because of no study about such a system. This study mainly concerns the design and manufacturing of medium range pressure intensifier, which is a main part of the water-jet cutting system. At the first stage of the design, the initial dimensions of the intensifier are determined. After the selection of the control technique, the thermal and fluctuating pressure stresses in high and low-pressure cylinders are investigated to minimize the wall thicknesses of cylinders. The high pressure sealing techniques, which are the major problem of the design of high-pressure intensifier are also investigated. In this study, it is aimed to have a knowledge and experience to reach to the higher values of operating pressures in future studies.