Multi-layer intensifier design and analysis of design parameters
Çok katlı basınç yükseltici tasarımı ve tasarım parametrelerinin analizi
- Tez No: 95573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET GEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basmç Yükseltici, Basmç Yükseltici Tasarımı, Çok Katlı Basmç Yükseltici Tasannu, Sıkı Geçme, Fretting, Intensifier, Intensifier Design, Multi-layer Intensifier Design, Shrink-Fit, Fretting n
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇOK KATLI BASINÇ YÜKSELTİCİ TASARIMI VE TASARİM PARAMETRELERİNİN ANALİZİ TARKAN TUNÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİN A MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Necdet GEREN Yıl: 2000, Sayfa: 219 Jüri Doç. Dr. Necdet GEREN Doç. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL Basıncı artırılan suyun bir lüleden geçirilmesiyle elde edilen yüksek kinetik enerjili su jeti huzmesinin kesme işlemlerinde kullanılması esasına dayanan su jeti kesme sistemleri, son yıllarda, özellikle imalat sektöründe sağlamış oldukları operasyonel ve ekonomik faydalardan dolayı sıklıkla tercih edilmektedirler. Sistemde, basınç artırıcı (intensifier) olarak çift etkili yada fazlı tip yapılar tercih edilmektedir. Her iki tip içinde silindirik formlu yağ ve su silindirleri kullanılmaktadır. Basınç altıncılarda güvenlik en önemli tasarım kriteridir. Özellikle yüksek basınçlarda (500 bar üzeri) oldukça önemli olan güvenlik, basınç artırıcıyla ulaşılması düşünülen basınç değerine bağlı olarak konstrüksiyonun tek katlı yada çok katlı olmasını belirler. Geçmişteki çalışmalar göstermiştir ki, tek katlı basınç altıncılarda silindir et kalınlığı, silindir ve sistem boyutlan göz önünde bulundurularak ne seçilirse seçilsin, çok yüksek basmç değerlerinde (1800 bar üzeri) güvenlik değerini istenen değere çıkarmak mümkün olamamaktadır. Bu nedenle çok yüksek basmç değerlerine ulaşabilmek için çok katlı basmç altıncılar geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında, çok katlı basınç artıncılann tasarım faktörleri ve tasarım parametreleri incelenmiştir. Sonuçta, tüm tasanm kriterleri göz önünde bulundurularak çok yüksek basınçlar için (3000 bar üzeri) güvenli basmç artına boyutlan belirlenmiş ve tasanm parametreleri arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MULTILAYER INTENSIF1ER DESIGN AND ANALYSIS OF DESIGN PARAMETERS TARKAN TUNÇ DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN Year: 2000, Pages: 219 Juiy : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN : Assoc. Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ : Assist. Prof. Dr. Beytullah TEMEL Water-jet cutting systems which are based on the principle of using water-jet beam of high kinetic energy that is obtained by passing the pressurized water inside a nozzle are frequently preferred in recent years as a result of operational and economic benefits that they provide especially to manufacturing industry. In the design, double acting or phased type structures are preferred as pressure generators (intensifiers). For both cases, oil and water pressures are increased in the cylindrical form sections. Safety is the most important design parameter in the intensifier design. Safety, which has vital importance especially at high pressures (over 500 bar), determine the construction according to the desired value to be reached in intensifier whether it has single-layer or multi-layer. Previous studies show that, for single-layer intensifiers, it is not possible to keep the safety factor at the desired level at high pressures (over 1800 bar) whatever the cylinder wall thicknesses are chosen regarding the cylinder and system dimensions. Therefore, multi-layer intensifiers are developed to reach ultra-high pressures. In this thesis, design factors and design parameters of multi-layer intensifiers are analyzed. Finally, regarding all design criteria, for ultra-high pressures (over 3000 bar) intensifier safe dimensions are determined and the relations between design parameters are analyzed.