Fiber tanklarda ve beton havuz içine yerleştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhyncus mykiss, W.1972) besi performansları ve karkas kompozisyonlarının karşılaştırılması
Comparison of growth performance and carcass composition of rainbow trouth (Oncorhyncus mykiss, W.1972) reared in fiberglas tanks and cages placed in a concrete pond
- Tez No: 87999
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT DİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, yetiştirme, kafes, besi performansı, karkas kompozisyonu, Rainbow trout, growth, cage, feeding performance, carcass composition II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss) yavrularının, fiber tanklarda ve beton havuz içine yerleştirilmiş ağ kafeslerde yetiştirilen balıkların besi performansları ve karkas kompozisyonlarının karşılaştırılması araştırılmıştır. Araştırma sonucunda boyca büyüme en iyi olmak üzere kafeslerde 21.85±2.328 cm ve tanklarda yetiştirilen alabalıklarda ortalama boy 20.65±2.043 cm olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiki analizde fark bulunamamıştır (P>0.05). Araştırmada en yüksek ağırlık artışının ortalama 132.95±3.41 g ile kafeslerde olduğu gözlenirken, tanklarda ortalama ağırlık artışı 106.75±4.96 g olduğu gözlenmiştir, gruplar arasında fark istatistiki yönden önemli bulunmuştur (P0.05). Araştırma gruplarına ait fileto ve iç organ kuru madde, ham kül, protein ve lipit analizleri benzer bulunmuştur (PX).05).
Özet (Çeviri)
In this study, comparison of growth performance and carcass composition of rainbow trout which are commonly cultured in our country and the world, grown reared fiberglass tanks and cages situated in concrete a pond. It was found out that the fish fed in cages had higher length gain (21.85±2.328) than those cultured in fiberglass tanks (20.65*2.043 cm). No significant difference was found between the lengths of the fish in the two groups (P>0.05). Weight increase was higher in fish reared in cages (132.95±3.41 g) then in tanks (106.75±4.96 g). It was found that groups were significantly different in terms of weight gain (PO.05). In this experiment, edible parts of the fishes gain in the cages and fiberglass tanks were 71.0±1.37g and 70.11±0.84 g, respectively (PXX05). Finally, the groups had similar fileto and visceral dry matter, crude ash, protein and lipid levels (P>0.05).