Farklı ortam ve su koşullarının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W., 1792)'nın gelişmesine etkisi
The Effect of different environments and water conditions on the growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W., 1792)
  1. Tez No: 136035
  2. Yazar: ÜNAL ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KALMA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, tathsu, deniz suyu, farklı havuz tipleri, büyüme
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
FARKLI ORTAM VE SU KOŞULLARININ GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus im kiss W" 1792)'NIN GELİŞMESİNE ETKİSİ ÖZET Araştırmada, farklı ortam ve su koşullarının, gökkuşağı alabalığı fOncorhynchus mykiss W., 1792)' nın gelişmesine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme; tathsu ve denizde, 2 tekerrürlü olarak 5 grupta yürütülmüştür. Tatlısuda yürütülen çalışmalar; beton havuzda (I. grup), fiber tanklarda (II. grup), toprak havuzlarda (III. grup) ve gölde ağ kafeslerde (IV. grup), denizde yürütülen çalışma ise ağ kafeslerde (V. grup) gerçekleştirilmiştir. Başlangıç ortalama ağırlıkları 101-103 g arasında değişen gökkuşağı alabalıkları, extrude yemle, canlı ağırlıklarının %1.5'i ile %2'si oranında 90 gün süreyle yemlenmişlerdir. Deneme süresince su sıcaklıkları tatlısuda ortalama 10.46±3.86 °C, denizde ise ortalama 10.16+3.49 °C olarak bulunmuştur. Deneme sonunda grupların ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla, 260.54±5.55 g, 257.5±4.81 g, 260.47±5.16 g, 303.77±2.93 g ve 370.89±4.10 g olarak saptanmıştır. Tatlısudaki beton havuz ve toprak havuz grupları (I. ve III. gruplar) arasındaki farkm önemsiz (P>0.05), diğer gruplar arasındaki farklılıkların ise önemli olduğu belirlenmiştir (PO.05). Deneme sonunda gruplardaki spesifik büyüme oranlan sırasıyla, %1.04,% 1.02,%1.04, % 1.21 ve % 1.46 olarak tespit edilmiştir. Yem değerlendirme oranma ilişkin gruplardan elde edilen değerler sırasıyla, 1.47, 1.48,1.45,1.29 ve 1.12 olarak bulunmuş ve en iyi yem değerlendirmenin deniz ağ kafes grubunda (V. grup) olduğu görülmüştür. Deneme sonunda gruplardaki kondüsyon faktörü değerleri sırasıyla, 1.33,1.35,1.32, 1.23 ve 1.22, yaşama oranlan ise sırasıyla, %97, %96, %97.5, %91 ve %97.5 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIFFERENT ENVIRONMENTS AND WATER CONDITIONS ON THE GROWTH OF RAINBOW TROUT fOncorhynchus mykiss W.,1792) ABSTRACT In this study, the effect of different environments and water conditions on the growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.,1792) was investigated. The study was carried out in five groups with 2 replicates in fresh and seawater. The study was done in concrete tank (I. group), fiber tanks (II. group), earth ponds (III. group) and net cages in lake (IV. group) in fresh water and net cages (V. group) in seawater. The rainbow trout having average weight of 101-103 g at the beginning of the study were fed with extrude feed at rate of 1.5-2 % of body weight during 90 days. The average water temperature was 10.46±3.86 °C and 10.16±3.49 °C in fresh water and sea, respectively, during the study. The average weights of the groups were 260.54+5.55 g, 257.5±4.81 g, 260.47±5.16 g, 303.77±2.93 g and 370.8914.10 g, respectively, at the end of experiment. There were no significant differences between concrete and earth pond (I. and III.