Bir bitüm depo tesisi ve asfalt plenti tesisinde enerji yönetimi ve enerji verimliliğinin incelenmesi: Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü örneği
Investigation of energy management and energy efficiency in a bitumen storage facility and asphalt plant facility: Example of 18th Regional Directorate of Highways
- Tez No: 880122
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ARSLAN OMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Bitüm Depo Tesisi, Asfalt Plenti Tesisi Enerji Yönetimi, Energy Efficiency, Bitumen Storage Facility, Asphalt Plant Facility Energy Management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ülkemizde son dönemlerde yapılan tasarruf tedbirleri kapsamında ekonomimize yön verilmeye çalışılmaktadır. Bu tasarruf tedbirlerine bilindiği üzere kamu kurumlarından başlanılmıştır. Kamuda enerjinin tasarrufu da önem arz etmektedir ki bu sebeple 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile %30 tasarruf edinilmesi için tedbirler alınması gerektiği belirtilmiştir. Söz konusu tez çalışmamızda ilimiz ve çevresindeki yolların, daha konforlu ve güvenli bir şekilde vatandaşlarımızın bir yerden bir yere seyahat etmelerinin sağlanması için gerekli olan asfalt üretiminin gerçekleştiği tesiste; kızgın yağ kazanlarında ısı kayıplarının önüne geçilerek ve baca gazına ekonomizer eklenerek sistemin enerji tüketimi yeniden değerlendirilmiştir. Kızgın yağ kazanı bacası(KYK) ve asfalt plent bacasına (PRS) ekonomizer eklenmesi sonucu sırasıyla; iv %4,63 ve %37 oranında verim artışının olacağı; yılda 2,35 TEP ve 254 TEP enerji tasarrufunu sağlanacağı aynı zamanda 8 ton ve 888 ton CO2 salınımının önüne geçileceği sonuçlarına varılmıştır. Sistemde yakıt olarak doğalgazın (LNG veya CNG) kullanıldığı ve bunun taşıma yolu ile gerçekleştiği; gerekli arge çalışmalarının ve fiyat araştırılmasının yapılarak boru hattı doğalgaza geçişin tasarruf açısından uygun olacağı ve yapılan maliyetin 4 yılda orta vadede geri ödemesinin olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, efforts are being made to direct our economy within the scope of the savings measures taken recently. As is known, these savings measures were started in public institutions. Saving energy in the public sector is also important, and for this reason, it is stated that measures should be taken to achieve 30% savings with the Energy Efficiency Law No. 5627. In our thesis study in question, the asphalt production required for the roads in our city and its surroundings to enable our citizens to travel from one place to another in a more comfortable and safe manner is carried out in the facility; The energy consumption of the system was re-evaluated by preventing heat losses in hot oil boilers and adding an economizer to the flue gas. As a result of adding an economizer to the hot oil boiler chimney (KYK) and plant chimney (PRS), respectively; There will be an efficiency increase of 4.63% and 37%; It was concluded that 2.35 TOE and 254 TOE of energy will be saved annually, and at the same time, 8 tons and 888 tons of CO2 emissions will be prevented. Natural gas (LNG or CNG) is used as fuel in the system and this is carried out by transportation; It has been examined in the thesis that by carrying out the necessary R&D studies and price research, the transition to pipeline natural gas will be suitable in terms of savings and the cost will be paid back in the medium term in 4 years. vi