Bazı toprak kaynaklı patojenlere karşı bitki uçucu yağlarının antifungal etkilerinin ın vıtro koşullarda belirlenmesi
Determination of antifungal effects of plant essential oils against some soilborne diseases in vitro
  1. Tez No: 880123
  2. Yazar: YUSUF AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA GENÇ KESİMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal, Uçucu yağ, Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Mentha longifolia, Antifungal, Essenatial oil, Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Mentha longifoliav
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Iğdır ili florasında yetişen Mentha longifolia, Achillea arabica ve Artemisia absinthium bitkilerinden elde edilen uçucu yağlar ile ticari olarak temin edilen Pimpinella anisum ve Aesculus hippocastanum uçucu yağlarının toprak kökenli Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani ve Fusarium oxysporum etmenlerine karşı antifungal etkinliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan yağların antifungal etkinlikleri kontakt etki yöntemi kullanılarak 0.05, 0.1, 0.25, 0.5, 1.00, 2.00 µl/ml konsatrasyonları ile in vitro koşullarda araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar M. longifolia, A. arabica, A. absinthium uçucu yağlarının farklı konsantrasyonlarda miktara bağlı olarak V. dahliae, R. solani ve F. oxysporum patojenlerinin misel gelişimini engellediği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda test edilen uçucu yağlar içerisinde M. longifolia'nın V. dahliae (%100), R. solani (%100) ve F. oxysporum (%100) patojenlerine karşı yüksek antifungal etki gösteren en etkili yağ olduğu tespit edilmiştir. P. anisum uçucu yağının F. oxysporum ve R. solani patojenlerinin misel gelişimini engellediği saptanmıştır. A. hippocastanum uçucu yağının ise patojenlere karşı antifungal etki göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada kullanılan yağların kimyasal bileşenleri Gaz Kromatografisi–Kütle spektrometresi ile (GC/MS; Gas Kromatography and Mass Spectrometry) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the antifungal activites of essential oils obtained from Mentha longifolia, Achillea arabica and Artemisia absinthium plants growing in the Iğdır province with essential oils commercially Pimpinella anisum and Aesculus hippocastanum against soilborne plant pathogenic such as Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani and Fusarium oxysporum. The antifungal activities of the oils investigated were used 0.05, 0.1, 0.25, 0.5, 1.00, 2.00 µl/ml concentrations with the contact effect method in the in vitro. The results obtained showed that M. longifolia, A. arabica, A. absinthium essential oils at different concentrations, depending on the amount, inhibit the mycelial growth of V. dahliae, R. solani and F. oxysporum pathogens. The essential oil of M. longifolia was the most effective and inhibited 100% the growth of V. dahliae, R. solani and F. oxysporum. Essential oil of P. anisum was inhibited mycelial growth of F. oxysporum and R. solani. The present study did not show the antifungal activity of essential oils of A. hippocastanum. Also, the chemical components of essential oils of plants were determined by analyzing by Gas Chromatography - Mass Spectrometry (GC/MS; Gas Chromatography and Mass Spectrometry).