Artemisia annua L.'da bazı agronomik uygulamaların verim ve verim komponentleri ile kalite üzerindeki etkileri
The Effect of some agronomic practices on yield and yield components with quality of artemisia annua L.
- Tez No: 88013
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yıllık Pelin (Artemisia annua L.), Anemisinin, Agronomik uygulamalar, Verim, Kalite, Annual warmwood {Artemisia annua L.), Artemisinin, Agronomic Practices, Yield, Quality n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
öz DOKTORA TEZİ Artemisia annua L 'da Bazı Agronomik Uygulamaların Verim ve Verim Komponentleri ile Kalite Üzerine Etkileri Ahmet MERT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Saliha KIRICI Yıl: 1999, Sayfa:229 Jüri : Prof. Dr. Saliha KIRICI : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN : Yrd. Doç. Dr. Filiz AYANOĞLU Artemisia annua L. bitkisinde bazı agronomik uygulamaların verim ve verim komponentleri ile kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 1997 - 1998 yıllarında Ç.Ü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü araştırma alanında yürütülen bu çalışma iki farklı araştırmayı içermektedir. Artemisia annua L. ekotiplerinde farklı dikim (Şubat, mart, nisan ve mayıs) ve hasat (Çiçeklerime öncesi, tam çiçeklerime ve çiçeklenme sonrası) zamanlarının verim ve verim komponetleri ile kalite üzerine etkilerinin belirlendiği araştırma l'de en yüksek anemisinin verimleri, her iki yetiştirme yılında da Mersin ( 0.128 kg/da ve 0.120 kg/da) ekotipinde ve mart (0.129 kg/da ve 0.126 kg/da) ayı dikiminde saptanmıştır. Hasat zamanlan içerisinde ise en yüksek anemisinin verimleri 1997 yılında tam çiçeklenme (0.133 kg/da), 1998 yılında ise, çiçeklenme öncesi ve Tam çiçeklenme (0.119 kg/da) dönemindeki hasatlardan elde edilmiştir. Artemisia annua L. ekotiplerinde farklı bitki sıklıklarının (5, 10, 15, 20, 25 ve 30 adet bitki/m2) verim ve verim komponetleri ile kalite üzerine etkilerinin tespit edildiği Araştırma 2' de ise, her iki deneme yılında da en yüksek anemisinin verimleri Serinyol (0. 173 kg/da ve 0. 166 kg/da) ekotipinde ve m2 'de 15 adet bitki bulunan (0. 151 kg/da ve 0. 151 kg/da) uygulamada belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS The Effect of Some Agronomic Practices on Yield and Yield Components with Quality ofAretmisia annua L DEPERTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SupervisonProf. Dr. Saliha KIRICI Year: 1998, Pages:229 Jury : Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yrd. Doç. Dr. Filiz AYANO?LU This study, conducted between the years 1997 and 1998 at Çukurova University, Agricultural Faculty, Field Crops Department research area, aimed at the determination of the yield, the yield components and the effects on the qualyt of the Artemisia annua L. plant, consists of two studies. In the first study the yield, yield components and the effects on the qualty at different planting (February, march, april and may) and Harvest ( Preflowering, full flowering and postflowering) dates of the ecotypes of Artemisia annua L. has been determined. In this study the highest artemisinin yield has been found in both growing years in Mersin (0.128 kg/da and 0.120 kg/da) ecotype and in planting made in march (0.129 kg/da and 0.126 kg/da). During the harvest times the highest artemisinin yield have been obtained at the flowering period in 1997 (0.133 kg/da), the preflowering period and the full flowering period (0.119 kg/da) in 1998. In the second study, the yield components and the effects on the qualty at different plant densities of Artemisia annua L.ecotypes have been determined. In this study, the highest artemisinin yield has been found in both growingyears in the Serinyol (0.173 kg/da and 0.166 kg/da) ecotype and 15 plants/m2 (0.151 kg/da and 0.151 kg/da) application.