Burley tütün çeşitlerinin Rodop (Yunanistan) bölgesi koşullarında verim ve kalite özellikleri üzerine araştırmalar
Yield and quality characteristics of burley tabacco cultivars in Rodopi (Greece) region
  1. Tez No: 88012
  2. Yazar: İBRAHİM MEMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Burley tütün çeşitleri, adaptasyon, Rodop bölgesi
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BURLEY TÜTÜN ÇEŞİTLERİNİN RODOP (YUNANİSTAN) BÖLGESİ KOŞULLARINDA VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İBRAHİM MEMET ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr, Menşure Özgüven Yıl: 1999 Sayfa: 11 3 Jüri:Prof Dr. Menşure ÖZGÜVEN Doç. Dr. Sezen TANSI Yard.Doç.Dr. Abdıılhabip ÖZEL Bu çalışma Burley bursanica, Burley 21, Ky 9, Ky 14, Ky 17 ve Va 509 Burley tütün çeşitlerinin Rodop bölgesi koşullarına adaptasyonunu araştırılmak amacıyla 1998 yılında Rodop ili Pagurya köyünde yapılmıştır. İncelenen çeşitlerin Rodop ovası toprak ve iklim şartlarına uyum sağladıkları, en yüksek kuaı yaprak verimi (321.8 kg/da) Ky 9 çeşitinden ve en düşük kuru yaprak verimi ise (245.9 kg/da ) Burley bursanica çeşitinden, en yüksek bitki boyu (175.1 cm) Burley 21 çeşitinde, en düşük bitki boyu (140.3 cm)Ky 14 çeşitinde tesbit edilmiştir. Vejetasyon süresi olarak çeşitlere göre 114 gün ile 131 3 gün arasında değişmiştir. Erken çiçeklenen çeşitlerin geç çiçeklenenlere göre daha düşük verimli olduğu tesbit edilmiştir. Toplam azot içerikleri bakımından çeşitler arasında farklılıklar bulunmuştur. En yüksek değer, Kyl4 (%4.7) çeşitinde, en düşük değer ise Bursanica çeşitinde (%3.7) tespit edilmiştir. Kül oranında ise en yüksek değer % 22.4 ile Ky 9 çeştinde en düşük değer ise % 19.2 ile Burley 21 çeşitinde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS IBRAHIM MEMET DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Menşure Özgüven Year: 1999, Pages: 113 Jury: Prof Dr. Menşure Özgüven Doç. Dr. Sezen TANSI Yard.Doç.Dr. Abdulhabip ÖZEL This study was conducted in 1998 at Pagurya village, Rodopi, Greece to investigate the adaptation of some Burley tobacco varietes of Ky 9, Ky 1 4, Ky 17, Va 509, Burley 21 and Bursanica to Rodopi conditions. The cultivars studied were found to be well-adapted to soil and climate conditions of Rodopi region. Ky 9 had the highest dry leaf yield by 321.8 kg/da Bursanica cultivar had the lowest dry leaf yield by 245.9 kg/da Burley 21 had the highest plant height with 175.1 cm while Ky 14 had the lowest plant height with 140.3 cm. Vegetation period was changed between 114 and 131.3 days by cultivar. It was found that early flowering cultivars had lower yield than that for late flowering cultivars. There were differences between cultivars in total N contents. The highest value was obtained from Ky 14 cultivar by 4.68% while the lowest value was obtained from Bursanica variety by 3.7%. Ky 9 cultivar had the highest ash content with 22.37% and Burley 21 cultivars had the lowest ash content with 19.2%. Key, words: Burley tobacco cultivars, adaptation, Rodopi region. II