Siberkondri ile ortoreksiya nervoza sıklığı ve ilişkisi
The prevalence and relationship of cyberchondria and orthorexia nervosa
- Tez No: 880185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ortoreksiya nervoza, siberkondri, beslenme bozukluğu, Orthorexia nervosa, cyberchondria, eating disorder
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda Ümraniye EAH Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran 18- 64 yaş arası bireylerde siberkondri ve ortoreksiya nervoza sıklığı ve ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız kesitsel bir çalışma olarak planlanmış olup; 15.11.2023 ile 15.02.2024 tarihleri arasında Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran, 18-64 yaş arası 195 katılımcı ile yüzyüze görüşme metodu ile yapılmıştır. Örneklem grubumuza sosyodemografik özellikler anketini, ORTO-11 ve SCÖ-KF ölçekleri uygulanmıştır. Tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların sosyodemografik özelliklerine ve çeşitli değişkenlere ilişkin veri dağılımı sonuçlarına göre, katılımcıların %54,9'u (107 kişi) kadın, %74,9'u (146 kişi) 18-45 yaş aralığında olduğu görülmüştür. Katılımcıların SCÖ-KF toplam puanı 33,80±9,64, ORTO-11 toplam puanı 26,40±4,75 olarak bulunmuştur. SCÖ-KF toplam puanı ile ORTO-11 toplam puanı arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuç siberkondri puanlarının arttıkça ORTO-11 puanlarının azaldığını göstermektedir. Sonuç: SCÖ-KF toplam puanı ile ORTO-11 toplam puanı arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuç siberkondri puanlarının arttıkça ORTO-11 puanlarının azaldığını, ON eğiliminin arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to reveal the prevalence and relationship between cyberchondria and orthorexia nervosa in individuals aged 18-64 who applied to the Family Medicine Polyclinics of Ümraniye Training and Research Hospital. Materials and Methods: Our research was planned as a cross-sectional study; it was conducted between November 15, 2023, and February 15, 2024, with face-to-face interviews with 195 participants aged 18-64 who applied to the Family Medicine Polyclinics. Sociodemographic characteristics questionnaire, ORTO-11, and SCÖKF scales were applied to our sample group. All data were analyzed statistically. Results: According to the data distribution results related to the sociodemographic characteristics and various variables of the participants, 54.9% (107 people) of the participants were women, and 74.9% (146 people) were in the 18-45 age range. The total SCÖ-KF score of the participants was found to be 33.80±9.64, and the total ORTO-11 score was 26.40±4.75. A statistically significant negative correlation was found between the total SCÖ-KF score and the total ORTO-11 score. This result indicates that as cyberchondria scores increase, ORTO-11 scores decrease. Conclusion: A statistically significant negative correlation was found between the total SCÖ-KF score and the total ORTO-11 score. This result indicates that as cyberchondria scores increase, the tendency for orthorexia nervosa increases.