Antisosyal kişilik bozukluğu olgularında saldırganlık ve kendine zarar verme davranışı ile başa çıkma tutumları arasındaki ilişki
The relationship between aggression and coping attitudes towards self-harm behavior in cases of antisocial personality disorder
- Tez No: 880186
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Antisosyal kişilik bozukluğu, başa çıkma tutumları, saldırganlık, kendine zarar verme, Antisocial Personality Disorder, coping strategies, aggression, self-harm
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Antisosyal kişilik bozukluğu (ASKB) olan olgularda, saldırganlığın çeşitli alt türleri tanı kriterleri arasında yer almakta ve bu olgularda kendine zarar verme davranışının (KZVD) yaygın olduğu bilinmektedir. Son yıllardaki çalışmalar, kendine zarar veren olguların sağlıklı olgulardan farklı başa çıkma yöntemleri kullandığını ve kendilerine karşı saldırgan bir tutum sergilediklerini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, ASKB tanısı konmuş olgularda saldırganlık, KZVD ve başa çıkma tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, bu davranışların ASKB'ye özgü özellikler üzerindeki etkisini değerlendirmeyi ve bu olgulardaki davranışsal ve psikolojik dinamiklerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne başvuran ve DSM-5 tanı kriterlerine göre ASKB tanısı alan 142 olgu dahil edilmiştir. Olgular, kendine zarar verme davranışı olanlar (n=77) ve olmayanlar (n=65) olarak iki gruba ayrılmıştır. Hastaların muayenesi sırasında yarı yapılandırılmış sosyodemografik veri formu doldurulmuş, saldırganlık düzeylerini değerlendirmek için Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, başa çıkma tutumlarını değerlendirmek için COPE Ölçeği uygulanmıştır. Kendine zarar verme davranışı olan olguları değerlendirmek için Kendine Zarar Verme Davranışını Değerlendirme Envanteri (KZVDDE) kullanılmıştır. Elde edilen veriler, veri setine kaydedilerek uygun istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Antisosyal kişilik bozukluğu (ASKB) olan olgularda saldırganlık ve kendine zarar verme davranışları yüksektir. Kendine zarar veren hastalar, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ) alt boyutlarında, özellikle fiziksel saldırganlık, düşmanlık, öfke ve sözel saldırganlıkta daha yüksek puanlar almıştır. Bu hastalar, olumlu başa çıkma stratejilerini daha az kullanırken, madde kullanımı gibi işlevsiz yöntemlere daha çok başvurmaktadır. Alkol ve madde kullanımı, saldırganlık düzeylerini artırmakta, yüksek saldırganlık skorları ise intihar girişimleriyle ilişkilendirilmektedir. Sonuç: ASKB olan olgularda saldırganlık ve kendine zarar verme davranışları yaygındır. Kendine zarar veren hastalar, fiziksel saldırganlık, düşmanlık, öfke ve sözel saldırganlıkta daha yüksek puanlar almışlardır. Bu hastalar, olumlu başa çıkma stratejilerini daha az kullanıp, madde kullanımı gibi işlevsiz yöntemlere daha çok başvurmaktadır. Alkol ve madde kullanımı, saldırganlık düzeylerini artırmakta ve intihar girişimleriyle ilişkilendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In cases with Antisocial Personality Disorder (ASPD), various subtypes of aggression are included among the diagnostic criteria, and it is known that self-harm behavior (SHB) is prevalent in these cases. Recent studies have shown that individuals who engage in self-harm use different coping strategies compared to healthy individuals and exhibit aggressive attitudes toward themselves. The aim of this study is to examine the relationship between aggression, SHB, and coping attitudes in cases diagnosed with ASPD. The research seeks to evaluate the impact of these behaviors on the characteristics specific to ASPD and to contribute to a better understanding of the behavioral and psychological dynamics in these individuals. Method: The study included 142 cases diagnosed with Antisocial Personality Disorder (ASPD) according to DSM-5 diagnostic criteria, who presented to the Gülhane Training and Research Hospital's Psychiatry Clinic. The cases were divided into two groups: those with self-harm behavior (SHB) (n=77) and those without (n=65). During the patients' examination, a semi-structured sociodemographic data form was completed. The Buss-Perry Aggression Questionnaire was administered to assess aggression levels, and the COPE Inventory was used to evaluate coping attitudes. The Self-Harm Behavior Assessment Inventory (SHBAI) was employed to assess cases with self-harm behavior. The obtained data were recorded in the dataset and subjected to appropriate statistical analyses. Results: In cases with Antisocial Personality Disorder (ASPD), aggression and self-harm behaviors are elevated. Patients who engage in self-harm score higher on the subscales of the Buss-Perry Aggression Questionnaire (BPAQ), particularly in physical aggression, hostility, anger, and verbal aggression. These patients use positive coping strategies less frequently and resort to dysfunctional methods such as substance use more often. Alcohol and substance use increase levels of aggression, and high aggression scores are associated with suicide attempts. Conclusion: Aggression and self-harm behaviors are prevalent in cases with Antisocial Personality Disorder (ASPD). Patients who engage in self-harm score higher in physical aggression, hostility, anger, and verbal aggression. These patients are less likely to use positive coping strategies and more likely to resort to dysfunctional methods such as substance use. Alcohol and substance use increase levels of aggression and are associated with suicide attempts.