Sonlu farklar yöntemi kullanılarak zemin tabakalarında kirlilik taşınımının incelenmesi
Investigation of pollution transport in ground layers using the finite difference method
- Tez No: 880219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ORDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Suyu Kirliliği, Kirletici Taşınımı, Üç Boyutlu Analiz, Sonlu Farklar Yöntemi, Advetif Difüzyon Denklemi, Kirletici Yayılımı, Groundwater Pollution, Contaminant Transport, Three-Dimensional Analysis, Finite Differences Method, Advection-Diffusion Equation, Contaminant Dispersion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, üç tabakalı bir zemin yapısında kirletici taşınımının 3 boyutlu analizini sunmaktadır. Analiz, Kartezyen koordinatlarda ve sonlu farklar yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kirletici kaynağından yayılan kirleticilerin yeraltı suyunun durgun ve hareketli olduğu zemin ortamlarında yayılma ve taşınma analizi incelenmiştir. Çalışmada belirli zaman aralıklarında (T) ve sabit bir kirletici kaynağı süresi (tp = 10 yıl) boyunca kirletici konsantrasyonlarının değişimi analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, kirletici konsantrasyonlarının zamanla nasıl değiştiğini ve konumlarının nasıl etkilendiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, kirleticilerin farklı zemin tabakalarına ve doğrultulara göre farklılık gösterdiğini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın, çevresel koruma stratejilerinin ve yeraltı suyu kirliliği yönetiminin geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study presents a three-dimensional analysis of contaminant transport in a three-layered soil structure. The analysis was conducted using Cartesian coordinates and the finite differences method. The dispersion and migration of contaminants originating from a pollution source were examined in environments where groundwater is stagnant or mobile. The change in contaminant concentrations was analyzed over specific time intervals (T) and a fixed duration for the pollutant source (tp = 10 years). The results of the analysis reveal how contaminant concentrations change over time and are influenced in terms of their locations. The findings underscore the variability of contaminant behavior across different soil layers and directions. It is anticipated that this study will contribute to the development of environmental protection strategies and groundwater pollution management.