Yumurtalık (Adana) koyundaki eski balığı (Leiognathus klunzingeri) ve küçük dilbalığı (Arnoglossus laterna) populasyonlarında üreme, büyüme ve ölüm oranlarının belirlenmesi
Estimation of the reproduction growth and mortality rates of the silverbelly (Leiognathus klunzindgeri) and scaldfish (Arnoglossus laterha) population from the Yumurtalık (Adana) bight
  1. Tez No: 88030
  2. Yazar: MELTEM ÖZÜTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Eksi Balığı, Küçük Dilbalığı, Üreme, von Bertalanffy Büyüme Sabitleri, Ölüm Oranları, Silverbelly, Scaldfish, Reproduction, von Bertalanffy Growth Constants, Mortality Rates II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Eksi ve Küçük Dilbalıklarımn üremelerini sırasıyla Nisan' dan Eylül'e ve Aralık'tan Haziran'a kadar olan dönemlerde gerçekleştirdikleri; II. yaşta ve 5.65cm ile 6.6cm iken ilk eşeysel olgunluğa ulaştıkları; olgun yumurta çaplarının 0.65mm ile 0.45mm'den daha büyük olduğu; Ortalama Yumurta Verimliliklerinin 2789+2109 ve 11932±12500 olduğu belirlendi. Büyüme özelliklerinden yararlanılarak von Bertalanffy Büyüme Sabitlerinin Eksi Balıkları için; L«,=l 0.28cm, K=0.29yıl"', to=-0.42yıl ve Woo=11.75gr olduğu; Küçük Dilbalıkları için ise; Lco=15.88cm, K=0.13yıl'\ t0=-1.54yıl ve Wco=27.64gr olduğu hesaplandı. Boy ve ağırlıkça büyümenin en fazla olduğu yaş gruplarının Eksi Balıklarında sırasıyla I. ile II. ve II. ile III.; Küçük Dilbalıklarında ise, I. ile II. ve V. ile VI. yaş grupları arasında gerçekleştiği saptandı. Ayrıca her iki tür içinde toplam ölümlerin sırasıyla Z=0.9609 ile 0.5319 ve bileşenlerinin M=0.6460 ile 0.3616 ve F=0.314 ile 0.1700 olduğu saptadı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was determined for silverbelly and scaldfish that their reproduction periods were from April to September and December to June respectively; they reached first maturity at II. year and 5.65cm to 6.6cm, long; roe diameter was langerr than 0.65mm and 0.45mm; mean annual fecundity was 2789+2109 and 11932+12500 respectively, von. Bertalanffy growth constants were calculated by using growth characteristics. The growth constants for silverbelly L«f=10.28cm, K=0.29year“1, t0=-0.42year, W«,=11.75gr and for scaldfishes were Lao=15.88cm, K^.Oyear”1, t0=-1.54year and W0O=27.64gr. It was estimated that the highest growth in Length and Weight for silverbelly between the age groups I. to II. and II. to III; for scaldfish I. to II. and V. to VI. Also for those two species, it was estimated that total mortality were Z=0.9609 and 0.5319 and its components were M=0.6460 and 0.3616, and F=0.314 and 0.1700 respectively.