Okul öncesi öğretmenlerin örgüt iklimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi: Hakkari örneği
Pre-school teachers' perceptions of organizational climate: The case of Hakkari
- Tez No: 880345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Örgüt, Eğitim Yönetimi, Okul Öncesi Eğitim, Lider, Organizational Climate, Organization, Education Management, Pre-School Education, Leader
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hakkari ilinde okul öncesi öğretmeni olarak kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan eğitimcilerin demografik özelliklerine ve görev yaptıkları kurum türüne göre örgütsel iklim algılarını incelemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 yılında Hakkari ilindeki tüm eğitim kurumlarında görev yapan 328 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Ölçeğe verilen eksik cevaplar ve katılımcılarının dönüş sağlamaması sonucu çalışma grubu 206 öğretmenden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında“Örgütsel İklim Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzdelik dağılımı, puan ortalamaları ve standart sapma, ortalamalar arası farkın anlamlılığını test etmek için t testi, ikiden fazla bağımsız değişkenlere ise varyans analizi kullanılmış ve yorumlamalarda anlamlılık hesaplamalarında güvenirlik düzeyi olarak 0,05 alınmıştır. Araştırma sonucunda okul türüne göre elde edilen bulgularda destekleyici müdür davranışı, samimi öğretmen davranışı, işbirlikçi öğretmen davranışı boyutlarında anaokulları lehine anlamlı bir fark bulunduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, yaş ve eğitim durumu açısından örgütsel iklimin bazı boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu görülürken mesleki yıllarının ve meslekte aldıkları başarı belgelerinin etkisinin olmadığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the perceptions of organizational climate among educators working as pre-school teachers in public institutions in the province of Hakkari, based on their demographic characteristics and the type of institution they work for. The population of the research consists of 328 preschool teachers serving in all educational institutions in the central district and districts of Hakkari in the 2023-2024 academic year. Due to incomplete responses to the scale and non-responses from participants, the final sample consists of 206 teachers. In the research using the survey model, the“Organizational Climate Scale”was used to collect data. The Cronbach's alpha value of the scale was found, and its validity and reliability were ensured. The scale consists of six dimensions. In the analysis of the data, frequency and percentage distribution, mean scores and standard deviation, t-test to test the significance of the difference between means, and analysis of variance for more than two independent variables were used, and a significance level of 0.05 was taken for reliability level in significance calculations. In the findings obtained according to the type of school, a significant difference in favor of kindergarten was found in the dimensions of supportive principal behavior, friendly teacher behavior, and collaborative teacher behavior. While there were significant differences in some dimensions of organizational climate in terms of gender, age, and education level, it can be said that the effect of professional years and the success certificates they received in their profession is not significant.