Farklı mevkilerde oynayan futbolcuların relatif kol ve relatif bacak kuvvetlerinin sürat ve ivmelenme ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of relative arm and relative leg strengths and speed and acceleration of football players playing in different locations
  1. Tez No: 880346
  2. Yazar: KÜRŞAT YAĞIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Mevkiler, Relatif Kol, Relatif Bacak, Sürat ve İvmelenme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma farklı mevkilerde oynayan futbolcuların relatif kol ve relatif bacak kuvvetlerinin sürat ve ivmelenme ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızın örneklem gurubu Kırşehir 1.Amatör kümede mücadele eden takımlarında oynayan gönüllü 30 erkek sporcudan oluşmuştur. Araştırmaya katılan kaleci oyuncuların ortalama yaşları 25,50±1,73 yıl, boy uzunlukları, 178,00±4,69 cm., kiloları 81,25±7,63 kg. Defans oyuncularının yaşları 26,50±3,75yıl, boy uzunlukları, 181,90±5,59 cm., kiloları 76,40±9,30 kg. Orta saha oyuncularının yaşları 28,75±9,57 yıl, boy uzunlukları, 176,25±4,03 cm., kiloları 69,00±7,33 kg. Forvet oyuncularının yaşları 28,38±4,98 yıl, boy uzunlukları, 177,25±5,85cm., kiloları 74,13±7,70 kg., olarak bulundu. Araştırmaya katılan sporculardan alınan verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS 29.0 paket programında yapıldı. Analiz sonuçlarına göre defans oyuncularının relatif bacak kuvveti ile ivmelenme 5m. arasında (r= ,650, p0,05) pozitif yönlü orta düzeyde, relatif bacak kuvveti ile ivmelenme 10m. arasında (r= ,675, p0,05) pozitif yönlü orta düzeyde, orta saha oyuncularının relatif kol ile ivmelenme 10m. arasında (r=-,786, p0,05) negatif yönlü yüksek düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırmaya katılan futbolcuların mevkisel olarak değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu sonucun futbolcuların antropometrik yapıları, fiziksel, fizyolojik ve spor geçmişi gibi faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Haziran 2024, 82 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between relative arm and relative leg strength and speed and acceleration in soccer players playing in different positions. The sample group of our study consisted of 30 volunteer male athletes playing in teams competing in Kırşehir 1st amateur cluster. The mean age of the goalkeeper players participating in the study was 25.50±1.73 years, height 178.00±4.69 cm, weight 81.25±7.63 kg. The mean age of defenders was 26,50±3,75 years, height 181,90±5,59 cm, weight 76,40±9,30 kg. The average age of midfielders is 28,75±9,57 years, height is 176,25±4,03 cm, weight is 69,00±7,33 kg. The average age of striker players was 28,38±4,98 years, height was 177,25±5,85 cm and weight was 74,13±7,70 kg. The statistical analysis of the data obtained from the athletes participating in the study was performed in IBM SPSS 29.0 package program.