Mini vida destekli petit tipi yüz maskesi ve mini vida destekli modifiye sabit fonksiyonel aygıtının büyüme ve gelişim dönemindeki sınıf ııı anomalili çocuklarda etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of mini screw support petit type face mask and mini screw support modified fixed functional device in children with class iii anomalies in growth and development period
  1. Tez No: 880351
  2. Yazar: KÜBRA BETÜL UYLAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Forsus FRD EZ2 modülü, mini vida, sefalometri, sınıf III maloklüzyon, yüz maskesi, Forsus FRD EZ2 Module, miniscrew, cephalometry, class III malocclusion, face mask
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Amaç: Çalışmamızda tüm komponentleri ağız içerisinde yerleşik olan mini vida destekli modifiye Forsus Fatigue Resistant Device (FFRD) sabit fonksiyonel apareyi ile mini vida destekli petit tipi yüz maskesi apareyi hastalarının dentoalveoler ve iskeletsel yapılar üzerindeki tedavi etkinliği karşılaştırılmıştır. Tedavi yöntemlerine eklenen mini vida desteği ile iyileşmenin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca tüm komponentleri ağız içerisinde yerleşik olan modifiye sabit fonksiyonel apareylerin kullanımı ile hastaya bağımlılığı sıfırlanarak, hastanın estetik kaygı problemi ve hasta kooperasyon sıkıntısı elimine edilerek tedavi süresinin daha etkin ve kısa süre de bitirilmesi hedeflenmektedir. Materyal ve Metot: Üst çene gelişim yetersizliğine bağlı iskeletsel Sınıf III anomaliye sahip 11-14 yaş aralığındaki 20 bireye Forsus FRD apareyi üst çenede palatinal bölgeye uygulanan vidalardan alt çenede ise bukkal shelf vidalardan destek alacak şekilde modifiye edilerek uygulanmıştır. Aynı özellikteki 20 bireye ise üst çenede palatinal bölgeye uygulanan vidalardan destek alan petit tipi yüz maskesi apareyi uygulanmıştır. Tedavi öncesinde ve sonrasında alınan lateral sefalometrik röntgen filmleri ile tedavi etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda MYM grubunda 5,90 mm'lik overjet değişiminin 4,41 mm'si (%75) iskeletsel; 1.49 mm'si (%25) dişsel değişiklikten kaynaklandığı, MMF grubunda ise 5.37 mm'lik overjet değişimin %100 iskeletsel değişiklikten kaynaklandığı tespit edilmiştir. MMF grubunda 0.07 mm'lik üst keser retroklinasyonu ve 0.03 mm'lik alt keser proklinasyonu ile total overjet miktarında kayıp meydana geldiği bulunmuştur. Gruplar arasında ise çoğu dişsel, iskeletsel, yumuşak doku ölçümünde anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç: Her iki tedavi yönteminde hem iskeletsel yapılarda hem de yumuşak doku profilinde olumlu değişimler meydana gelmiştir. MMF apareyinin MYM apereyi ve iskeletsel ankraj desteği kullanan literatürdeki çalışmalar ile benzer ve başarılı sonuçlar vermesi kooperasyon sorunu ve estetik kaygı problemi olan hastalarda alternatif bir tedavi olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we compared the treatment efficacy on dentoalveolar and skeletal structures of patients with the modified Forsus Fatigue Resistant Device (FFRD) fixed functional appliance with mini-screw support and the petit type face mask appliance with mini-screw support. It is aimed to increase the healing with the mini screw support added to the treatment methods. In addition, with the use of modified fixed functional appliances with all components located in the mouth, it is aimed to complete the treatment period more effectively and in a shorter time by eliminating the patient's aesthetic anxiety problem and patient cooperation problems by eliminating patient dependence on the patient. Material and method: The Forsus FRD appliance was modified to be supported by screws applied to the palatinal region in the upper jaw and buccal shelf screws in the lower jaw in 20 individuals aged 11-14 years with skeletal Class III anomaly due to upper jaw developmental insufficiency. A petit-type face mask appliance supported by screws applied to the palatinal region in the upper jaw was applied to 20 individuals with the same features. Treatment efficacy was compared with lateral cephalometric X-rays taken before and after treatment. Results: In our study, it was determined that 4.41 mm (75%) of the overjet change of 5.90 mm in the MYM group was due to skeletal changes and 1.49 mm (25%) was due to dental changes, while the overjet change of 5.37 mm in the MMF group was 100% due to skeletal changes. In the MMF group, 0.07 mm of upper incisor retroclination and 0.03 mm of lower incisor procllination resulted in total overjet loss. There was no significant difference between the groups in most dental, skeletal and soft tissue measurements. Conclusion: Both treatment methods resulted in favorable changes in both skeletal structures and soft tissue profile. The fact that the MMF appliance showed similar and successful results with the studies in the literature using the MYM appliance and skeletal anchorage support showed that it can be used as an alternative treatment in patients with coordination problems and aesthetic concerns.