Turist rehberlerin mobil rehber uygulamalarına yönelik tutumlarının mesleki kaygıya etkisi (Türkiye örneği)
Mobile guide of tourist guides their attitudes towards their practices effect on vocational anxiety (Türkiye example)
  1. Tez No: 880401
  2. Yazar: FATMA NUR AĞKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN SAĞLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: turist rehberi, mobil rehber, mesleki kaygı, mobil rehber uygulamaları, tourist guide, mobile guide, occupational anxiety, mobile guide aplications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Araştırmanın amacı Türkiye'deki turist rehberlerin mobil rehber uygulamalarına yönelik tutumlarının mesleki kaygı düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bir çalışmadır. Bu çalışmayla beraber mobil rehber uygulamalarının ne olduğunu çeşitlerini belirlemek ve turist rehberlerin mobil rehber uygulamalarına karşı yaklaşımlarını, mobil rehber uygulamalarına olan tutumlarını belirlemektir. Aynı zamanda mobil rehber uygulamalarına olan tutumlarının mesleki kaygılarının ne derece etkilediğini ortaya koymaktır. Bu amaçlar doğrultusunda Türkiye'de bulunan 376 kişiye anket gerçekleştirmiştir. Araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Anketten elde edilen bulgular SPSS 25.0 programı kullanarak değerlendirilmiştir. Araştırmada turist rehberlerin mobil rehber uygulamalarına yönelik tutumlarının mesleki kaygıya etkisini belirlemek amacıyla regrasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda turist rehberlerin mobil rehber uygulamalarına yönelik tutumlarının mesleki kaygıyı etkilediği sonucuna varılmıştır. Mobil rehber uygulamalarına yönelik tutumların alt boyutu olan algılan fayda, algılanan eğlence, davranışsal niyetin mesleki kaygıyı etkilediği kullanım kolaylığı, tutumun mesleki kaygıyı etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the effect of tourist guides' attitudes towards mobile guide applications in Turkey on their occupational anxiety levels.With this study, it is to determine what types of mobile guide applications are and to determine the approaches of tourist guides towards mobile guide applications and their attitudes towards mobile guide applications. At the same time, it is to reveal how much their attitudes towards mobile guide applications affect their professional concerns. For these purposes, a survey was conducted with 376 people in Turkey. Many methods were used in the research. The findings obtained from the questionnaire were evaluated using the SPSS 25.0 program. In the research, regression analysis was conducted to determine the effect of tourist guides' attitudes towards mobile guide applications on professional anxiety. As a result of the analysis, it was concluded that the attitudes of tourist guides towards mobile guide applications affect professional anxiety. It has been determined that perceived usefulness, which is a sub-dimension of attitudes towards mobile guide applications, affects occupational anxiety, while attitude and perceived entertainment dimension, ease of use do not affect occupational anxiety.