Mardin ili coğrafi işaretli yiyeceklerin turist deneyimi,turist vatandaşlık davranışı ve elektronik ağızdan ağıza (e-wom) üzerine etkisi
The effect of mardin province geographically marked foods on touri̇st citizenship behavior and electronic word-of-mouth (e-wom)
- Tez No: 880426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret, E-WOM, Mardin, Turist Deneyimi, Turist Vatandaşlık Davranışı, Geographical Indication, E-WOM, Mardin, Tourist Experience, Tourist Citizenship Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dilin, dinin, hoşgörünün ve kültürün şehri olan Mardin ili, yöresel ürün zenginliği ve çeşitli etnik kökenlerin birleşiminde oluşan zengin yemek kültürüne sahip olan bir şehrin adıdır. Zengin olan bu şehrin yöresel yemekleri unutulmaya yüz tutulmuş olmasının sebebi ise; tanıtımının yeterince yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş olan ürünleri çeşitli destinasyonlar yardımıyla görünür hale getirilmesi ve yeterli tanıtımının yapılması gerekmektedir. Bu çalışmadaki temel amaç, Mardin iline turistik bir amaçla ziyarete gelen yerli turistlerin Mardin illindeki coğrafi işaretli yiyeceklerdeki deneyimlerinin turist deneyimi, turist vatandaşlık davranışı ve EWOM üzerine olan etkisi incelenmektedir. Mardin ilinde 1. Cadde olarak bilinen eski Mardin ve merkez ilçesi olan Artuklu'da yöresel ve coğrafi işaretli yiyeceklerin yapıldığı restoranlar çalışma alanı olarak seçilmiştir. Yapılan araştırma çerçevesinde ölçek analizlerini yapmak için istatistiksel bir program olan SPSS'den yararlanılmıştır. Ölçeklere güvenirlik testi, açımlayıcı faktör analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi yapılmadan önce kayıp veri testi yapılmıştır. Yapılan kayıp veri testi sonucuna göre kayıp ve/veya hatalı veri bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Veri setinde bulunan uç değerler çıkartılarak toplam yapılan 500 veriden 446 veri ile analizler yapılmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda Coğrafi işaretli yiyeceklere yönelik turist deneyiminin turist vatandaşlık davranışı boyutları üzerinde, Coğrafi işaretli yiyeceklere yönelik turist vatandaşlık davranışının turist deneyimi boyutları üzerinde ve Coğrafi işaretli yiyeceklere yönelik turist deneyiminin E-WOM üzerine anlamlı ve pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu da yapılan hipotezlerin kabul edildiği anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Mardin, a city of language, religion, tolerance and culture, is the name of a city that has a rich food culture formed by the richness of local products and the combination of various ethnic origins. The reason why the local dishes of this rich city have been forgotten is that they are not sufficiently promoted. It is necessary to make the forgotten products visible and adequately promote them with the help of various destinations. The main purpose of this study is to examine the effects of domestic tourists who visit Mardin province for touristic purposes on tourist experience, tourist citizenship behavior and E-WOM. Restaurants where local and geographically marked foods are served in old Mardin, known as 1st Street, and Artuklu, the central district of Mardin province, were selected as the study area. SPSS, a statistical program, was used to conduct scale analysis within the framework of the research. Reliability test, exploratory factor analysis and regression analysis were performed on the scales. Before the exploratory factor analysis, a missing data test was conducted. According to the results of the missing data test, it was concluded that there was no missing and/or erroneous data. The extreme values in the data set were removed and analyzes were conducted with 446 data out of a total of 500 data. As a result of the regression analysis, it was concluded that tourist experience towards GI foods has a significant and positive effect on the dimensions of tourist citizenship behavior, tourist citizenship behavior towards GI foods has a significant and positive effect on the dimensions of tourist experience and tourist experience towards GI foods has a significant and positive effect on E-WOM. This means that the hypotheses are accepted.