Mardin ili gümüş telkari kadın takıları
Filigree silver jewelry of women of Mardin province
- Tez No: 277977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEYNEP GÖKÇESU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Filigree, silver jewelry, Mardin Jewellery
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü
- Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma, Mardin ili Telkari gümüş kadın takılarının incelenmesi üzerine yapılmıştır. Telkari gümüş kadın takı örnekleri ele alınıp konu, motif, kompozisyon, teknik ve kullanılan malzemeler açısından incelenmiştir.Bu araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yapılan bu araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları ve sınırları ele alınmıştır. Bu araştırmanın amacı atölyeler de yapılmış ve satış mağazalarında bulunan telkari gümüş kadın takılarının bir kısmının incelenerek belgelenmiş, kompozisyon özellikleri, kullanılan ana ve yardımcı tekniklerin ve kullanılan malzemelerin ele alınmıştır.Telkarinin gelişimi hakkında bilgi vermek ve Mardin ili telkari gümüş kadın takılarının genel özelliklerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma 70 anket formunun uygulanması ve 60 adet telkari örneğinin incelenmesi ile sınırlıdır.İkinci bölümde; Mardin ili tarihçesi, coğrafi özelliği tarihi yapıları ve özellikleri, el sanatları ve kuyumculuk ile ilgili bilgiler verilmiş, takının toplam yaşamında ki yeri, takı seçimini etkileyen faktörler, takı çeşitleri, kuyumculukta kullanılan madenler, kuyumculukta kullanılan teknikler, telkarinin tanımı, tarihi gelişimi, telkari de uygulanan süsleme teknikleri ve kullanılan araç gereçler hakkında bilgiler verilmiştir. Telkari tekniği ile yapılmış 1 adet yaka iğnesinin üretim aşamalarının analizi yapılmıştır. Ayrıca yapılmış çalışmalarla ilgili bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde ise; araştırmanın yöntemi, evren ve örneklemi, verilerin toplanması ve analizi hakkında bilgiler yer almaktadır.Dördüncü bölümde; araştırmayla ilgili bilgi formları incelenmiş, anket formları sonuçları değerlendirilmiştir.Beşinci bölümde de; elde edilen bulgulardan yola çıkılıp, varılmış sonuç ve öneriler yer almaktadır.Ayrıca faydalanılan kaynaklar ve ekler kısmı bulunmaktadır.Anahtar kelime: Telkari, gümüş takılar, Mardin Takıları
Özet (Çeviri)
This research, Mardin Province is based on examination of filigree silver jewelry women.Women's issues be handled and mounted specimens of silver filigree, motif, composition, technique and analyzed in terms of materials used.This research consists of five sections. The first part of this research problem, objective, significance, assumptions and limitations are discussed. This research is in making that goal workshop also made and shops found in filigree silver women's jewelry a part of examining the documentation, composition, properties, use the main and ancillary techniques, use of the material handled is.To provide information about the development of filigree and silver filigree Mardin to reveal the general characteristics of women's jewelry is intended. A questionnaire survey of 70 implementation and analysis of samples is limited to 60 pieces of filigree.In the second section, Mardin province's history, geographic features on the structure and properties, crafts and jewelry-related information is given, so the total in the life of that place, so that selection factors affecting, so kind, the jewelry used in metals, jewelry techniques used in the filigree of the definition, historical development , also applied filigree decoration techniques and equipment used in information given. Made with filigree technique of pin 1 of the production process has been analyzed. Moreover, studies have been given information about.In the third section, research methodology, population and sampling, data collection and analysis of information takes place.In the fourth section, the research examined information forms, survey forms were evaluated.In the fifth section, whether the findings set out from, there are conclusions and recommendations are included.And also adds the benefit of the resources are.