Kâzım Uz'un hayatı, çalışmaları Türk din mûsikî formlarında bestelediği eserlerin analizi
Kazım Uz's life, studies, analysis of the composition of Turkish religions music
- Tez No: 880456
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk mûsikîsi, Türk din mûsikîsi, Kâzım Uz, Bestekâr, Makâm, Turkish Music, Turkish Religious Music, Kazım Uz, Composer, Maqam
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, 1872-73 yılında doğmuş ve 1943 yılında vefat etmiş olan Türk mûsikîsi bestekârı Muallim Kâzım Uz'un hayatı, kitapları ile birlikte yazdığı makaleleri ve notaya aldığı bazı dinî eserleri konu almaktadır. 70 yıllık yaşamı boyunca yazdığı kitapları, makaleleri ve bestelediği eserleri incelediğimizde Türk mûsikîsi açısından büyük önem taşıyan Kâzım Uz'un Batı mûsikîsi karşısında Türk mûsikîsi savunuculuğu yaptığı açıkça görülmektedir. Gelecek nesillere Türk mûsikîsini bozulmadan aktarma çabasına girmiş ve bu konuda ders kitabı niteliğinde kitaplar yazmış ve Ma'lûmât Dergisi'nde yazdığı makalelerle de desteklemiştir. Yaşadığı dönem içerisinde mûsikînin geldiği durumlardan dolayı mûsikînin unutulması için verdiği mücadeleyi açıkça görmekteyiz. Milli Kütüphanede, internet ortamındaki akademik eserlerde ve kendisine ait kitaplarına birebir dijital belgeleri üzerinde yaptığımız incelemeler, bizim çalışmamızdaki ana kaynaklarımız olmuştur. Ayrıca bu çalışmada kendisinin hayatından, mûsikî eğitim ve çalışmalarından, yetiştirdiği öğrencilerden de bahsedilmiş ve eserlerinin mûsikî açısından analizi yapılarak Kâzım Uz'un eserlerinin Türk mûsikîsi açısından önemi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is about the life of the Turkish music composer Muallim Kâzım Uz, who was born in 1872-73 and died in 1943, the articles he wrote along with his books, and some religious works he notated. When we examine the books, articles and works he composed throughout his 70-year life, it is clearly seen that Kâzım Uz, who is of great importance for Turkish music, defended Turkish music against Western music. He endeavored to convey Turkish music to future generations intact and wrote textbooks on this subject and supported it with the articles he wrote in Ma'lûmât Magazine. We clearly see his struggle for music to be forgotten due to the situations in which music came during his time. Our main sources in our study were the examinations we made in the National Library, academic works on the internet, and digital documents verbatim to his books. In addition, in this study, his life, musical education and studies, and the students he educated are also mentioned, and the importance of Kâzım Uz's works in terms of Turkish music is revealed by analyzing his works in terms of music.