Örgüt iklimi, örgütsel bağlılık ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişkilerin incelenmesi - bir devlet üniversitesi örneği
Investigation of the relationships between organizational climate, organizational commitment and employee satisfaction - the case of a state university
- Tez No: 880510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, örgütsel Bağlılık, çalışan Memnuniyeti, insan Kaynakları, Organisational Climate, Organisational Commitment, Employee Satisfaction, Human Resources
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüz iş dünyasında, işletmelerin rekabet avantajı elde edebilmesi ve sürdürülebilir başarıyı yakalayabilmesi için en değerli varlıklarından biri olan insan kaynağının etkin yönetimi büyük önem taşımaktadır. Çalışanların memnuniyeti, örgütsel bağlılık ve örgüt iklimi arasındaki ilişkilerin anlaşılması, işletmelerin stratejik kararlar alırken daha bilinçli ve etkili politikalar geliştirmelerine olanak sağlar. Bu çalışma, örgüt iklimi, örgütsel bağlılık ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Örgüt iklimi, çalışanların örgüt içindeki genel atmosferi ifade ederken, örgütsel bağlılık, çalışanların örgüte aidiyet hissetmesi ve örgütün bir üyesi olarak kalmak istemesidir. Çalışan memnuniyeti ise bireylerin işlerine ve iş ortamlarına karşı olan genel memnuniyet düzeyleridir. Bu çalışmada, örgüt ikliminin çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerine ve çalışan memnuniyetlerine nasıl etki ettiği detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, 2023-2024 eğitim öğretim yılı içerisinde, orta ölçekli bir Devlet Üniversitesinde, kolayda örneklem yöntemi ile belirlenen ve gönüllü olarak araştırmaya katılan, 135'i akademik ve 240'ı idari olmak üzere toplam 375 personelden sağlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23 istatistik programında analiz edilerek elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma verileri üzerinde frekans analizi, normallik testi, faktör analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular, örgüt ikliminin hem örgütsel bağlılık hem de çalışan memnuniyeti üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Ayrıca çalışan memnuniyeti de örgütsel bağlılık üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Bu araştırma, yöneticilere ve insan kaynakları profesyonellerine, örgüt iklimini iyileştirmenin ve örgütsel bağlılığı artırmanın, çalışan memnuniyetini nasıl olumlu yönde etkileyebileceği konusunda önemli ipuçları sunmaktadır. Aynı zamanda, akademik literatüre de katkıda bulunarak, bu alanda yapılacak gelecekteki çalışmalara temel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, effective management of human resources, one of the most valuable assets, is of great importance for businesses to gain competitive advantage and achieve sustainable success. Understanding the relationships between employee satisfaction, organizational commitment and organizational climate enables businesses to develop more informed and effective policies when making strategic decisions. This study aims to examine the relationship between organizational climate, organizational commitment and employee satisfaction. While organizational climate refers to the general atmosphere within the organization, organizational commitment is the employees' feeling of belonging to the organization and wanting to remain a member of the organization. Employee satisfaction is the general satisfaction level of individuals towards their jobs and work environments. This study examines in detail how organizational climate affects employees' organizational commitment levels and employee satisfaction. In the study, a questionnaire was used as a data collection tool. The data of the study were obtained from a total of 375 personnel, 135 academic and 240 administrative, who were determined by convenience sampling method in a medium-sized State University during the 2023-2024 academic year and voluntarily participated in the study. The data obtained were analyzed in SPSS 23 statistical program and the results were interpreted. Frequency analysis, normality test, factor analysis, reliability analysis, correlation analysis and regression analysis were performed on the research data. The findings show that organizational climate has a positive and significant effect on both organizational commitment and employee satisfaction. In addition, employee satisfaction also has a positive effect on organizational commitment. This research provides important clues to managers and human resources professionals on how improving organizational climate and increasing organizational commitment can positively affect employee satisfaction. At the same time, it contributes to the academic literature and constitutes the basis for future studies in this field.