Din öğretiminde okul dışı öğrenme ortamlarının kazanımların gerçekleşme düzeyine etkisi (hitabet dersi örneği)
The effect of out-of-school learning environments in religious education on the realization level of gains (oratory lesson example)
  1. Tez No: 880511
  2. Yazar: AHMET YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din öğretimi, okul dışı öğrenme Hitabet ve Mesleki Uygulama dersi, Religious education, out-of-school learning, Rhetoric and Professional Practice Course
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, din öğretiminde okul dışı öğrenme ortamlarının, kazanımların gerçekleşme düzeyine etkisini Hitabet Dersi örneğinde araştırmayı amaçlayan bir doktora tezidir. Araştırılan konunun daha detaylı incelenmesi için nicel ve nitel verilerin birlikte değerlendirildiği karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın deseni, karma yöntem araştırmalarından yakınsayan paralel desendir. Araştırmada nicel veriler, bir deney ve bir kontrol grubuna uygulanan ön test, son test ve kalıcılık testlerinden; nitel veriler ise öğrenci günlükleri, öğrenci görüşme formları ve deney boyunca yapılan gözlem kayıtlarından elde edilmiştir. Nicel ve nitel veriler paralel bir şekilde toplanmış, ayrı ayrı analiz edildikten sonra elde edilen bulgular birleştirilerek birlikte değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, Malatya AİHL'de 11. sınıfta okuyan 22'si deney grubu, 22'si de kontrol grubu olmak üzere 44 erkek öğrenciden meydana gelmiştir. Araştırmada okul dışı öğrenme etkinlikleri için Hitabet dersindeki Hutbe ve Vaaz ünitesi için Malatya ilindeki Eyüp Sultan Camii, Cami Musikisi ünitesi için Kernek Karagözlüler Camii, Cenaze Adabı ünitesi için de Malatya BB Şehir Mezarlığına gezi yapılmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen nicel ve nitel veriler birleştirilerek okul dışı öğrenmenin akademik başarıya etkisi, okul dışı öğrenmenin niteliği ve okul dışı öğrenmenin psikolojik etkisi şeklinde üç başlık altında değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmelerde, okul dışı öğrenmenin akademik başarıyı arttırdığı; nitelik olarak daha kalıcı, anlamlı ve etkili öğrenme sağladığı; zevkli, eğlenceli, uygulamalı öğrenme ortamı ve derslere daha fazla odaklanma imkânı verdiği; psikolojik olarak da sevdirme, motive etme ve heyecanlandırma, uygulama konusunda cesaretlendirme ve özgüven aşılama gibi olumlu etkilerde bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a doctoral thesis that aims to investigate the effect of out-of-school learning environments on the level of achievement of achievements in religious education, using the example of Rhetoric Course. In order to examine the researched topic in more detail, a mixed research method was used in which quantitative and qualitative data were evaluated together. The design of the research is a parallel design that converges from mixed methods research. In the study, quantitative data were obtained from pre-test, post-test and retention tests applied to one experimental and one control group. Qualitative data was obtained from student diaries, student interview forms and observation records made throughout the experiment. Quantitative and qualitative data were collected in parallel, analyzed separately, and then the findings were combined and evaluated together. The study group of the research consisted of 44 male students studying in the 11th grade at Malatya AIHL, 22 of whom were in the experimental group and 22 of whom were in the control group. For out-of-school learning activities in the research, a trip was made to Eyüp Sultan Mosque in Battalgazi district of Malatya province for the Sermon and Homily unit in the Rhetoric course, to Kernek Karagözlüler Mosque for the Mosque Music unit, and to Malatya BB City Cemetery for the Funeral Etiquette unit. The quantitative and qualitative data obtained in the study were combined and evaluated under three headings: the effect of out-of-school learning on academic success, the quality of out-of-school learning and the psychological effect of out-of-school learning. According to the evaluations, out-of-school learning increases academic success; It provides qualitatively more permanent, meaningful and effective learning; It provides an enjoyable, fun, hands-on learning environment and the opportunity to focus more on lessons; It has been concluded that it has positive effects psychologically, such as endearing, motivating and exciting, encouraging practice and instilling self-confidence.