İstatistiksel süreç kontrol şemalarının değişik koşullar altında performans analizi
Performance analysis of statistical quelity control schemes under various conditions
  1. Tez No: 88052
  2. Yazar: MURAT CANER TESTİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZVAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite kontrol, simülasyon, istatistiksel uygulamalar, öğrenme modelleri, seri korelasyon, Quality control, simulation, statistical applications, learning models, serial correlation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROL ŞEMALARININ DEĞİŞİK KOŞULLAR ALTINDA PERFORMANS ANALİZİ MURAT CANER TESTİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl: 1999, Sayfa:88 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Rızvan EROL : Prof.Dr. Fikri AKDENİZ : Yrd.DoçDr. Funda YILDIRIM İstatistiksel Süreç Kontrol şemalarının temel amaçlan, kritik süreç değişkenlerinin kontrol altında tutulması ve kontrol dışı durumları üreten sebeplerin ortadan kaldırılmasıyla sürecin daha da iyileştirilmesidir. Değişik tipteki kontrol şemalarının hataların yakalanmasmdaki performanslarının farklı olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, Shewhart, CUSUM (Cumulative Sums), EWMA (Exponentially Weighted Moving Average) ve birleşik şemaların performansları değişik kademeli sapma durumları için simülasyon deneyleriyle incelenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında; seri korelasyonlu gözlemler durumunda kontrol şemalarının“yanlış alarm”verme sıklıkları karşılaştırılmıştır. Son olarak, kaliteye dayalı öğrenmeden dolayı kontrol dışı durum sıklığının ve sürecin tekrar kontrol altına alınmasına kadar geçen sürenin kümülatif kontrol dışı durum sayısıyla azaldığı sistemlerin performansı incelenmiştir. Hedeflenen kontrol dışı durum sıklığına ulaşmak için gerekli sürenin teorik beklenen değer ve varyans denklemleri çıkartılmıştır. Ayrıca, bu rasgele değişkenin ampirik dağılımı simülasyon deneyleri vasıtasıyla tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. THESIS PERFORMANCE ANALYSIS OF STATISTICAL QUALITY CONTROL SCHEMES UNDER VARIOUS CONDITIONS MURAT CANER TESTİK UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING Supervisor : Assist. Prof. Dr. Rızvan EROL Year: 1999 Pages: 88 Jury : Assist. Prof. Dr. Rızvan EROL : Prof. Dr. Fikri AKDENİZ : Assist. Prof. Dr. Funda YILDIRIM Primary aims of statistical process control schemes are to maintain the critical process variables under control and to improve the process through eliminating assignable causes. It is a known fact that control schemes have varying performance in detecting process errors. In this study, Shewhart, CUSUM (Cummulative Sums), EWMA (Exponentially Weighted Moving Average) and combined Shewhart-CUSUM schemes are tested through carefully designed simulation experiments for different magnitudes of gradual shifts. In the second part of the study; false alarm frequencies of control schemes at the presence of serially correlated observations are investigated. Finally, a theoretical treatment of learning events in process control is conducted to derive expected value and variance equations of time to reach a predetermined out-of-control rate. Subsequently, simulation model of learning process is run to estimate the empirical distribution of this random variable.