Gelişigüzel geometriye sahip öngerilmeli betonda zamana bağlı gerilmeler
Time dependent stresses in prestressed concrete sections of general shape
  1. Tez No: 88053
  2. Yazar: SERKAN TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: öngerme, iki eksenli eğilme, normal ve öngerilmeli beton, gerilme, şekil değiştirme, Prestress, biaxial bending, reinforced and prestressed concrete, stress, strain. n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ GELİŞİGÜZEL GEOMETRİYE SAHİP ÖNGERÎLMELİ BETONDA ZAMANA BAĞLI GERİLMELER SerkanTOKGÖZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Pro£ Dr. Cengiz DÜNDAR Yıl: 1999, Sayfa: 168 Jüri: Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR :Pro£ Dr. Erhan KIRAL : Doç. Dr. A. Kamil TANRIKULU Bu çalışmada gelişigüzel geometriye sahip öngerilmeli betonda zamana bağlı olarak meydana gelen gerilmeler ve beton basınç bölgesi için değişik gerilme gerilme- şekil değiştirme ilişkileri kullanılarak taşıma gücü analizi yapılmıştır. Yapılan çalışmada Pascal programlama dilinde bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu programa gelişigüzel kesitin koordinatları verilmekte ve elemana etki eden dış yükler girilmektedir. Analize uygun olarak bu tesirlerin etkisi altında elemanda başlangıçta (to) ve belirli bir zaman sonra (t), elemanda oluşan gerilme arkları ve dolayısı ile kayıplar hesap edilmektedir. Ayrıca iki eksenli eğilme etkisi altında tarafsız eksenin konumu belirlenmekte ve taşıma gücü değerleri elde edilmektedir.Analize ek olarak çatlama analizi yapılmaktadır. Geliştirilen bilgisayar programı ile literatürdeki örnekler çözülmüş ve sonuçların uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS TIME DEPENDENT STRESSES IN PRESTRESSED CONCRETE SECTIONS OF GENERAL SHAPE SerkanTOKGÖZ DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Year: 1998, Pages: 168 Jury: Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Assoc. Prof Dr. A. Kamil TANRIKULU In this study, time dependent stresses in prestressed concrete sections of general shape have been examined and ultimate strength analysis has been carried out for these sections using various stress-strain relations for concrete compression zone. In this study, a computer program has been developed in Pascal Programming language. The coordinates of the arbitrarily sections and forces are given to the program and the stresses at the initial and the final stage are calculated under these forces as in accordance with the analysis. The neutral axis of the member, subjected to biaxial bending, is indicated and ultimate strenght of the section is determined. In addition, the crack analysis is also studied. Numerical examples avaliable in literature have been solved by the program and the results found to be in good agreement.