Elektromanyetik problemlerin EG-HFD yöntemi ile çözülmesi
Solution of electromagnetic problems with CG-FFT method
- Tez No: 155459
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik saçılma ve yayınım, Eşlenik Gradyant- Hızlı Fourier Dönüşümü Yöntemi, Radar Kesit Alanı, Nümerik Yöntemler, Electromagnetic scattering and radiation, Conjugate Gradient- Fast Fourier Transform method, Radar Cross Section, Numerical Methods
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
IV elektromanyetik problemlerin eg-hfd yöntemi ile çözülmesi Ali Can ŞİMŞEK ÖZ Bu tez çalışmasında, düzlemsel iletken yapılardan elektromanyetik saçılma ve yayınım problemleri Eşlenik Gradyant-Hızlı Fourier Dönüşümü (EG-HFD) yöntemi ile çözülmüştür. Yöntem, gelişigüzel geometriye sahip düzlemsel iletkenlere başarıyla uygulanmış ve bu yapıların üzerinde indüklenen akımlarla radar kesit alanları (RKA) doğru olarak hesaplanmıştır. ikinci aşamada düzlemsel periyodik yapılar incelenmiş ve bu yapıların frekansa bağlı olarak radar kesit alanları hesaplanmıştır. Son olarak yöntem Sabit Eğimli Yarık Antenin (SEYA) örüntü analizini yapmak için uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar EG-HFD yönteminin elektromanyetik problemlerin hızlı çözümüne olanak sağladığını ve geleneksel yöntemlere göre daha az bellek kul lanımı gerektirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SOLUTION OF ELECTROMAGNETIC PROBLEMS WITH CG-FFT METHOD Ali Can SİMSEK ABSTRACT In this thesis study, electromagnetic scattering and radiation from planar con ducting bodies problems are solved using the Conjugate Gradient-Fast Fourier Transform method (CG-FFT). The method is applied to arbitrarily shaped planar conductors successfully and the current induced on these structures and their radar cross sections are calcu lated correctly. In the second part, planar periodic structures are investigated and radar cross sections of these structures as a function of frequency are found. Finally the method is used in the pattern analysis of linearly tapered slot anten nas. The results of this thesis show that CG-FFT method enables faster solution of electromagnetic problems compared to conventional methods and also that it needs less memory usage.