'We Will Be Discussin' a lexical bundle approach to exploring teaching practices in EMI lectures in Türkiye
'Tartışıyor Olacağız' Türkiye'de eğitim dili İngilizce (EDİ) derslerinde sözcük öbeklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 880555
  2. Yazar: ÖZGÜR REHA ALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EDİ dersleri, sözcük öbekleri, sınıf söylemi, EMI lectures, lexical bundles, classroom discourse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İngilizcenin uluslararası bir dil olarak tüm dünyada yaygınlaşmasına paralel olarak Eğitim Dili İngilizce (EDİ) programlarının önem kazandığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, bu tez, Türkiye'deki yükseköğretim düzeyindeki EDİ derslerindeki sınıf söylemini analiz etmeyi ve öğretim elemanlarının EDİ derslerinde sözcük öbeklerinin kullanımını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla araştırmacı tarafından, çevrimiçi bir platform olan ODTÜ Açık Ders Malzemelerinden, sözcük öbeklerinin kullanımını analiz etmek amacıyla bir derlem hazırlanmıştır. Bu anlamda derlemdeki sözcük öbekleri hem yapısal ve işlevsel özellikleri hem de kullanım sıklıkları açısından analiz edilmiştir. Bu amaçla öncelikle Biber ve diğerlerinin (2004) yapısal ve fonksiyonel çerçeveleri temel alınarak sözcük öbekleri belirlenmiş ve kategorize edilmiştir. Çevrimiçi platformdan manuel olarak hazırlanan derlem, AntConc (Anthony, 2024) programı kullanılarak analiz edilmiştir. İkinci olarak, en sık kullanılan sözcük grupları belirlenip analiz edilmiştir. Son olarak, belirlenen sözcük öbeklerinin yapısal ve işlevsel özellikleri, üniversite düzeyinde EDİ eğitmenleri için pedagojik çıkarımlar oluşturmak amacıyla incelenmiştir. Bu anlamda, bu çalışma mevcut literatüre katkıda bulunmayı amaçlamakta ve üniversite düzeyinde EDİ eğitmenlerinin sınıflarında dili nasıl kullandıklarını anlamamıza yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak, bu derlem çalışması, EDİ eğitmenlerinin sınıflarında kullandıkları sözcük öbeklerini desteklemeyi ve onlar için pedagojik çıkarımlar sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It is widely acknowledged that English medium instruction (EMI) programmes have gained importance in parallel with the spread of English as an international language all over the world. In this regard, this study involved the analysis of the classroom discourse in EMI lectures in Türkiye at tertiary level education and investigated the use of lexical bundles in EMI lectures by instructors. To achieve this, the researcher collected data manually from an online platform, METU Open Course Ware, and a corpus was compiled in order to analyse the use of lexical bundles in respect of their structural and functional features as well as their frequency. For this purpose, first, lexical bundles were identified and categorized based on Biber et al.'s (2004) structural and functional frameworks. The manually compiled corpus of the research, Disciplinary English Medium Instruction (DEMI), was analysed by using the concordance programme AntConc (Anthony, 2024). Second, the most commonly used lexical bundles were identified and analysed in terms of their frequency. Finally, the identified lexical bundles' structural and functional features were explored in order to establish pedagogical implications for EMI lecturers at university level. Through this process, it is intended that the findings of the study will contribute to the existing literature and help us to understand the ways in which EMI lecturers use language in their lectures at university level. In addition, this corpus-based study is designed to support EMI lecturers' use of lexical bundles in their lectures and offer them pedagogical implications.