Romatoid artritli bireylerde kişi merkezli yaşam tarzı müdahalesinin etkilerinin incelenmesi: Randomize kontrollü çalışma
Investigation of the effects of client-centered lifestyle intervention in individuals with rheumatoid arthritis: Randomized controlled study
  1. Tez No: 880584
  2. Yazar: SULTAN BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE EKİCİ ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, yaşam tarzı, okupasyonlar, ruhsal durum, yaşam kalitesi, Rheumatoid arthritis, occupations, lifestyle, mood, quality of life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Baştürk, S., Romatoid Artritli Bireylerde Kişi Merkezli Yaşam Tarzı Müdahalesinin Etkilerinin İncelenmesi: Randomize Kontrollü Çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ergoterapi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2024. Bu çalışma, romatoid artritli (RA) bireylerde bir Yaşam Tarzı Müdahalesi'nin (YTM) etkisini incelemek için tasarlanmıştır. Bu program, kişi merkezli okupasyonlar, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, korunma, katılım ve inceleme (KOSKKİ) olmak üzere beş modülden oluşmaktadır. Çalışma 33 romatoid artritli birey ile tamamlandı. Bireyler randomize olarak YTM (n=17) ve kontrol grubu (n=16) olmak üzere ayrıldı. Müdahale grubuna 4 hafta boyunca haftada 2 kez YTM uygulandı; kontrol grubunun ise benzer sürelerde telefonla aranarak genel durumları sorgulandı. Değerlendirmede Kanada Okupasyonel Performans Ölçümü, Hastalık Aktivite Skoru-28, Görsel Analog Skalası, Sağlık Değerlendirme Anketi, Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası, Bristol Romatoid Artrit Yorgunluğu Çok Boyutlu Anketi, Genel Özyeterlilik Ölçeği, Romatoid Artrit Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Değerlendirmeler başlangıçta, müdahaleden sonra ve altı aylık takipte yapıldı. YTM grubunda müdahale sonrası okupasyonel performans ve memnuniyet düzeyi, ağrı, hastalık aktivitesi, fonksiyonel sağlık durumu, ruhsal durum, yorgunluk, özyeterlilik ve yaşam kalitesinde anlamlı iyileşmeler olduğu görüldü. Altı aylık takip süresi sonunda, okupasyonel performans (p=0,014), memnuniyet (p=0,016), ağrı (p=0,003) ve fonksiyonel sağlık düzeyindeki (p=0,010) iyileşmelerin devam ettiği, diğer parametrelerdeki iyileşmenin ise korunduğu bulundu. Kontrol grubunda müdahale sonrası ve altı aylık takip sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Bu bulgular, YTM'nin RA'lı bireylerde okupasyonel performans, genel sağlık durumu ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir; ancak, etkinin incelenmesi için ek çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak, YTM'nin RA'lı bireylerin rutin tedavilerine ek olarak kullanılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Basturk, S. (2024). Investigation of the Effects of Client-Centered Lifestyle Intervention in Individuals with Rheumatoid Arthritis: Randomized Controlled Study. Doctoral Dissertation, Occupational Therapy Program, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Ankara. This study was designed to examine the impact of Lifestyle Intervention (LI) on individuals with rheumatoid arthritis (RA). This program consists of five modules including client-centered occupations, healthy lifestyle habits, protection, participation and evaluation (COHPPE). The study was completed with 33 individuals with RA. The participants were randomly assigned to either the LI (n=17) or the control group (n=16). The intervention group participated in the lifestyle intervention sessions twice a week for four weeks, while the control group received phone calls twice a week for four weeks to monitor their general health status. Canadian Occupational Performance Measure, Disease Activity Score-28, Visual Analog Scale, Health Assessment Questionnaire, Hospital Anxiety and Depression Scale, Bristol Rheumatoid Arthritis Fatigue Multidimensional Questionnaire, General Self-Efficacy Scale, and Rheumatoid Arthritis Quality of Life Scale were utilized in the evaluation. Assessments were conducted at baseline, after the intervention, and at a six-month follow-up. In the LI group, significant improvements were observed in occupational performance and satisfaction levels, pain, disease activity, functional health status, mood, fatigue, self- efficacy, and quality of life following the intervention. After the six-month follow-up period, it was observed that enhancements in occupational performance (p=0,014) and satisfaction (p=0,016) levels, pain (p=0,003) and functional health status (p=0,010) persisted, with improvements in other parameters being maintained. Statistically significant changes were not observed in the control group. These findings indicate that LI positively impacts occupational performance, general health status, and quality of life in individuals with RA; however, additional research is necessary to investigate its long-term effects. In conclusion, it is suggested that incorporating LI alongside routine treatments may be beneficial for individuals with RA.