Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan ergenlerde sosyal sorun çözme becerileri ve bilişsel esneklik ile akran zorbalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between peer bullying and social problem solving skills and cognitive flexibility in adolescents with attention deficit hyperactivity disorder
- Tez No: 880693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLFER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: DEHB, Akran Zorbalığı, Bilişsel Esneklik, Sosyal Problem Çözme, ADHD, Peer Bullying, Cognitive Flexibility, Social Problem Solving
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kişinin yaşamının her alanında ciddi güçlüklerle karşılaşmasına sebep olan bir nörogelişimsel bozukluktur. Bu güçlüklerden biri de Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuk ve gençlerin sıkça maruz kaldığı, gelişimlerini ve ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkileyen Akran Zorbalığıdır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ile akran zorbalığı arasındaki ilişki birçok bilimsel araştırmanın konusu olmuştur. Bizim çalışmamız da bu iki olgu arasındaki ilişkiyi son yıllarda gitgide daha fazla dikkat çeken Bilişsel Esneklik ve Sosyal Problem Çözme kavramları üzerinden incelemeyi amaçlamıştır. Bu amaçla Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olup ek hastalığı olmayan 60 ergen ile bu ergenlerle yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 60 sağlıklı ergen ve ebeveynleri çalışmaya katıldı. Çalışmada tüm olgulara ve ebeveynlerine sosyodemografik veri formu verildi. Tüm ebeveynlerin Turgay Yıkıcı Davranım Bozuklukları Ölçeği doldurması istendi. Tüm ergenlere ise Olweus Öğrenciler için Akran Zorbalığı Anketi, Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Sosyal Problem Çözme Envanteri-Kısa Formu verildi. Çalışmanın sonuçlarında olgu grubunda akran zorbalığına katılım oranları daha yüksek bulundu ancak arada istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmadı. Olgu grubunun Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Sosyal Problem Çözme Envanteri-Kısa Formu puan ortalamalarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü. Olgu grubunda zorbalık rolleri ile hem Bilişsel Esneklik Ölçeği hem de Sosyal Problem Çözme Envanteri Kısa Formu puanları arasında anlamlı ilişkiler bulundu. Olgu ve kontrol gruplarında Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Sosyal Problem Çözme Envanteri-Kısa Formu puanlarının anlamlı düzeyde korelasyon gösterdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder is a neurodevelopmental disorder which cause serious difficulties in every stage of the life of a person. One of these difficulties is Peer Bullying which children and young people with Attention Deficit Hyperactivity Disorder are often exposed to and has a negative impact on development and mental health of these people. The relationship between Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Peer Bullying is a subject of many scientific research. In our study, our purpose was examine the relationship between these two facts through the notions of Cognitive Flexibility and Social Problem Solving, which have drawn more and more attention in recent years. For this purpose, 60 adolescents with Attention Deficit Hyperactivity Disorder who did not have any additional disease, and 60 healthy adolescents matched with these adolescents in terms of age and gender, and their parents participated in the study. A sociodemographic data form was given to all cases and their parents in the study. All parents were asked to fill in the DSM-IV Based Turgay Diagnosis and Screening Scale for ADHD and Disruptive Behavior Disorder. All adolescents were given the Olweus Peer Bullying Questionnaire for Students, the Cognitive Flexibility Scale, and the Social Problem Solving Inventory-Short Form. In the results of the study, the rate of exposure of peer bullying was found to be higher in the case group, but there was no statistically significant difference between them. It was observed that the mean scores of the Cognitive Flexibility Scale and Social Problem Solving Inventory-Short Form of the case group were statistically significantly lower than the control group. Significant correlations were found between bullying roles and both Cognitive Flexibility Scale and Social Problem Solving InventoryShort Form scores in the case group. It was observed that Cognitive Flexibility Scale and Social Problem Solving Inventory-Short Form scores were significantly correlated in the case and control groups.