Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı çocuk ve ergenlerde duyu bütünleme düzeyleri ile işlevsellik arasındaki ilişki
The relationship between sensory integration levels and functionality in children and adolescents diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder
- Tez No: 945391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE TÜLİN FİDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, DEHB, duyu bütünleme, işlevsellik, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, sensory integration, functionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dağlı, O.O. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanılı Çocuk ve Ergenlerde Duyu Bütünleme Düzeyleri ile İşlevellik Arasındaki İlişki. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2025. Bu çalışmanın amacı sağlıklı kontrollere göre Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı olan çocuk ve ergenlerin duyu bütünleme sorunlarının karşılaştırılması ve bu sorunların işlevselliklerine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na Mart 2024-Ocak 2025 tarihleri tarihleri arasında başvuran DEHB tanılı 50 çocuğun bulunduğu olgu grubu ve herhangi bir psikiyatrik bozukluğu olmayan tipik gelişim gösteren 50 çocuğun bulunduğu kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen çocukların ebeveynleri tarafından Sosyodemografik Veri Formu, Duyu Profili- Bakım Veren Anketi, Weiss İşlevsellikte Bozulma Ölçeği- Ebeveyn Formu, Sosyal iletişim ölçeği, Çocuk ve Ergen Davranış Envanteri-Yavaş Bilişsel Tempo Ölçeği doldurulmuştur. Çalışmamızda DEHB tanılı çocuk ve ergenlerin kontrol grubuna göre duyu bütünlemenin tüm alanlarında daha fazla sorun yaşadıkları görülmüştür. Duyu bütünleme sorunlarının tüm işlevsellik alanlarında işlevsellikte bozulmaya etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca DEHB tanılı çocuk ve ergenlerin kontrol grubuna göre hem sosyal iletişim ve etkileşim alanında hem de Yavaş Bilişsel Tempo belirtileri anlamında daha fazla sorun yaşadıkları tespit edilmiştir. DEHB kliniğine eşlik eden sosyal iletişim ve etkileşim sorunları ile Yavaş Bilişsel Tempo belirtilerinin, çocuk ve ergenlerin hem duyu bütünleme sorunları yaşaması ile hem de işlevsellikte bozulmaları ile anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuç olarak DEHB tanılı çocuk ve ergenlerin daha fazla duyu bütünleme sorunları yaşadıkları, bu sorunların tüm işlevsellik alanlarında bozulma üzerinde etkisi olduğu, eşlik eden sosyal iletişim sorunları ve yavaş bilişsel tempo belirtilerinin, hem duyu bütünleme sorunları hem de işlevsellik üzerinde etkisinin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dağlı, O.O. The Relationship Between Sensory Integration Levels and Functionality in Children and Adolescents Diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, Medical Specialty Thesis, Eskişehir 2025. The aim of this study is to compare the sensory integration problems of children and adolescents diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) with those of healthy controls and to evaluate the impact of these problems on their functionality. For this purpose, a case group consisting of 50 children diagnosed with ADHD who applied to the Eskişehir Osmangazi University Department of Child and Adolescent Psychiatry between March 2024 and January 2025 and a control group consisting of 50 typically developing children without any psychiatric disorder were included in the study. The parents of the childrens included in the study completed the Sociodemographic Data Form, Sensory Profile - Caregiver Questionnaire, Weiss Functional Impairment Rating Scale - Parent Form, Social Communication Scale, and Child and Adolescent Behavior Inventory - Sluggish Cognitive Tempo Scale. Our study found that children and adolescents diagnosed with ADHD experienced more sensory integration problems in all areas compared to the control group. Sensory integration problems were found to have an impact on impairment in all functionality domains. Additionally, children and adolescents diagnosed with ADHD were observed to have more difficulties in both social communication and interaction, as well as in terms of Sluggish Cognitive Tempo symptoms, compared to the control group. A significant relationship was found between social communication and interaction problems and Sluggish Cognitive Tempo symptoms accompanying the ADHD clinical presentation and both sensory integration problems and functional impairment. In conclusion, it has been demonstrated that children and adolescents diagnosed with ADHD experience more sensory integration problems, that these problems impact impairment in all functionality domains, and that accompanying social communication difficulties and Sluggish Cognitive Tempo symptoms affect both sensory integration problems and functionality.