Musalı Köyü Gözne İçel kromitlerinin zenginleştirme çalışmaları
Beneficiation chromite ores located in the village of Musalı-Gözne-İçel
- Tez No: 88072
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kromit, Kromit Cevheri Konsantrasyonu. I, Chromite, Concentration of Chromite ores. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ MUS ALI KOYU - GOZNE - İÇEL KROMİTLERİNİN ZENGİNLEŞTİRME ÇALIŞMALARI MUAMMER VARBİL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr.Mehmet YILDIRIM Yıl : 1999 Sayfa: 38 Jüri : Prof.Dr. Mesut ANIL Doç.Dr. Oktay BAYAT Düşük tenörlü (%12-16 CnCh) İçel bölgesi, Gözne kasabası, Musalı köyü krom cevheri pazar talebini karşılamaktan uzaktır. Krom cevheri için önemli olan pazar isteği, krom tenorunun en az %46-48 Cn03 olmasıdır. Bu amaçla, cevher üzerinde zenginleştirme çalışmaları yapılmıştır. Cevherin mineralojik yapısı gözönüne alınarak sarsıntılı masa yöntemi ile laboratuvar testleri yapılmıştır. Neticeler; cevherin %46-48 Cn03 tenörüne kadar zenginleşebileceğini göstermiştir. En ekonomik üretim yöntemi ile ürün elde etmek için laboratuvar çalışmaları sonucunda bir pilot konsantrasyon tesisinin uygulanması uygun görülmüştür. Pilot tesis neticelerine bağlı olarak bir konsantrasyon tesisi kurulmuştur. Tesisten elde edilen ilk sonuçlar, %46-48 Cre03 içeren konsantrenin elde edileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC THESIS BENEFICIATION CHROMITE ORES LOCATED IN THE VILLAGE OF MUSALI - GÖZNE - İÇEL MUAMMER VARBİL MSC THESIS IN MINING ENGINEERING, INSTITUTE OF SCIENCE ÇUKUROVA UNIVERSITY SUPERVISOR : Assist.Prof.Dr. Mehmet YILDIRIM YEAR : 1999 PAGES : 38 JURY : Prof.Dr. Mesut ANTL :Assoc.Prof.Dr. Oktay BAYAT The low grade chromite ores located in İçel province of Gözne area and Musak village do not meet market specifications due to low Cn03 content of 12-16 %. The important market reguirement for the chromite ore is the percentage of Çn03 which should be at least 46-48% for this purpose, beneficiation studies have been done on the ore. Taking the mineralogical study of the ore into consideration, laboratory test have been done using shaking table method. The results have shown that the ore can be upgraded up to 46-48 % Cn03. The laboratory results have been applied to an pilot concentration plant to get the most economic production. Depending on the pilot plant results, a concentration on plant has been erected. The preliminary results obtained from the plant has shown a promising concentrate containing 46-48% Cn03