Lie cebirleri, programlar ve uygulamaları
Lie algebras, programs and applications
- Tez No: 88071
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİME EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lie cebiri, Serbest Lie cebiri, Programlama, Serbest çarpım, Lie algebra, Free Lie algebra, Programming, Free Product
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ LİE CEBİRLERİ, PROGRAMLAR VE UYGULAMALARI M. MİNE VARAT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman : Naime EKİCİ Yıl : 1999, Sayfa : 140 Jüri : Prof. Dr. Naime EKİCİ : Yrd. Doç. Dr. Perihan ARTUT (DİNÇ) : Yrd. Doç. Dr. Ahmet TEMİZYÜREK Grupların yapılarının incelenmesinde bilgisayarların devreye girmesiyle oldukça büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu amaçla Groups, Algorithms and Programming (GAP) isimli bir bilgisayar programı geliştirilerek bu program yardımıyla grupların yapılan hakkında çeşitli ipuçları elde edilmiş ve sonra da önemli sonuçlar ortaya konmuştur. GAP cebirin diğer konuları için de geliştirilmiş ve Lie cebirleriyle ilgili bilgileri içeren GAP4 programı geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, GAP4 programının Lie cebirleriyle ilişkisini incelemek ve bu program yardımıyla Lie cebirlerine ait elemanların Lie çarpımım hesaplayarak serbest Lie çarpımının bazı alt cebirleri için serbest doğuray kümesi yazmaktır. A bir Lie cebiri ve F bir serbest Lie cebiri olmak üzere L=A*F serbest Lie çarpımı olsun. Ao=A ve n>\ için An serbest olacak şekilde An (n>0) alt cebirleri vardır. Bu alt cebirler aşağıdaki özelliklere sahiptir: a) {An,F) = An*F, b) (A,F,F,...,F) = (An_l,F) = An. v v ' n-defa Bu çalışmada n>\ için An alt cebirleri için Yn serbest doğuray kümeleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT MSc THESIS LIE ALGEBRAS, PROGRAMS AND APPLICATIONS M. MINE VARAT DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Naime EKİCİ Year: 1999, Pages: 140 Jury : Prof. Dr. Naime EKİCİ : Yrd. Doç. Dr. Perihan ARTUT (DİNÇ) : Yrd. Doç. Dr. Ahmet TEMİZYÜREK In examining the structure of groups, big progress has been maid after extensive use of computers in this field. Therefore a high level programming language GAP has been designed to support convenient and efficient computation with group. Using this program many hints about the structure of groups have been found and many important results have been brought up. GAP has been extended to cover up the other topics of algebra. New version GAP4 particularly deals with Lie algebras. The aim of this thesis is to examine the relation between GAP4 program and Lie algebras. Using GAP4 we obtain Lie products of some words of a Lie algebra and we construct a generating set for some free subalgebras of free Lie product of Lie algebras. Let L=A*F be the free Lie product of a Lie algebra A and a free Lie algebra F. It is shown that there exists subalgebras An, n>0, where Ao=A and An is free for n>\. These subalgebras have the properties a) (An,F) = An*F, b) (A,F,F,...,F) = (An_i,F) = An v v ' n-defa In this work for n>\ free generating sets Yn of the subalgebras An has been constructed.